Egyptisk lag ska få fler att anmäla övergrepp

'Inga trakasserier'. En muralmålning i Egyptens huvudstad Kairo tar ställning mot utbredda övergrepp. Arkivbild.
"Inga trakasserier". En muralmålning i Egyptens huvudstad Kairo tar ställning mot utbredda övergrepp. Arkivbild.
EgyptenTT-Reuters

Egypten antog på söndagen ny lagstiftning som ger kvinnor som anmäler övergrepp rätt att förbli anonyma. Förhoppningen är att fler därmed ska våga anmäla.

Annons

Annons

Regeringen hade lagt märke till en skarp nedgång i antalet kvinnor som anmälde sexuella övergrepp de utsatts för, eftersom de fruktade social stigmatisering, säger den kvinnliga parlamentarikern Ghanda Ghareeb, som kallar den nya lagen ett första steg "på en lång väg av åtgärder för att värna kvinnors rättigheter".

Initiativet till den nya lagen togs i juli sedan en student vid ett prestigefullt elituniversitet anklagades för att ha begått övergrepp mot ett stort antal kvinnor och flickor. Mannen ska ha övertalat sina offer om att skicka intima bilder på sig själva, och sedan använt bilderna för att utöva utpressning mot samt förgripa sig på kvinnorna.

I kölvattnet av skandalen växte vad som kallats en egyptisk metoovåg fram. I sociala medier vittnade hundratals om rättslöshet och en kultur där offer skambeläggs medan förövare går fria.

Enligt en FN-undersökning från 2013 har 99 procent av alla kvinnor i Egypten utsatts för sexuellt våld. 2014 rapporterades ett stort antal övergrepp mot kvinnor i anslutning till att president Abd al-Fattah al-Sisis installation firades på Tahrirtorget i huvudstaden Kairo, vilket resulterade i att minimistraffet för sexuella trakasserier höjdes till sex månaders fängelse.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons