Ekberg tillbaka i landslaget – siktar på OS

Niclas Ekberg under sitt senaste mästerskap, VM i Danmark i januari 2019.
Niclas Ekberg under sitt senaste mästerskap, VM i Danmark i januari 2019.
HandbollTT

Handbollslandlagets trupp till EM-kvalet mot Kosovo och Rumänien är uttagen.

Niclas Ekberg är tillbaka efter nästan två års frånvaro.

"Det ska bli oerhört kul att få spela för Sverige igen", säger Ekberg i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nye förbundskaptenen Glenn Solberg har tagit sin första trupp, till EM-kvalmatcherna hemma mot Rumänien den 5 november och borta mot Kosovo tre dagar senare.

Tillbaka i truppen är 31-årige högersexan Niclas Ekberg, efter att ha tagit en paus från landslaget och stått över EM i januari i år.

Vi har haft en bra dialog hela tiden och det bästa för landslaget är alltid att de bästa spelarna är tillgängliga", säger Glenn Solberg under truppresentationen.

Oklar spelort

Kielstjärnan, som är landslagets tionde bästa målskytt genom tiderna, öppnar även för att vara med i nästa sommars OS i Tokyo.

"Det skulle vara väldigt kul att få uppleva det, men vägen dit är lång och det är mycket som måste stämma. Men det ska bli oerhört kul att spela för Sverige igen", säger Ekberg.

Var matchen mot Kosovo ska spelas är oklart. Sverige kan inte åka till Pristina på grund av UD:s avrådan, samtidigt som Kosovos spelare inte kommer in i Sverige. Detta på grund av det inreseförbud som Sverige har för icke EU-länder.

Situationen är föränderlig hela tiden, och vi vill inte ha ett beslut som sedan inte gäller, säger landslagschefen Hanna Fogelström till TT.

Annons

Annons

Tollbring petad

Kosovomatchen kan ställa till problem för Solbergs landslag.

Många av våra utlandsproffs skulle tvingas till karantän om de åker till Kosovo, säger Solberg.

Någon deadline för när ett beslut måste tas finns inte.

Spelarna, ledarna och förbunden måste ha något att förhålla sig till. Men vi har full respekt för alla inblandade parter, säger Fogelström.

Från Sveriges trupp till EM tidigare i år saknas bland andra målvakten Mikael Appelgren och mittsexan Jesper Nielsen, båda skadade. Noterbart är också att Jerry Tollbring, i flera år förstavalet som vänstersexa, inte får plats i Glenn Solbergs trupp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons