A-
A+

Ekonom: Truss avgång var väntad och rimlig

Pundet stiger efter Liz Truss avgång.
Pundet stiger efter Liz Truss avgång.
EkonomiTT

Pundet lyfter sedan Storbritanniens premärminister Liz Truss meddelar att hon avgår.

I allra högst grad en rimlig utgång, säger Marcus Widén, som följer utvecklingen som ekonom på storbanken SEB, om beskedet.

Annons

Annons

I och med Liz Truss sorti från 10 Downing Street kommer Storbritannien inom kort få sin femte premiärminister på sju år.

Men det är ju extraordinärt. Beroende lite på hur man räknar så är hon den kortvarigaste premiärministern Storbritannien har haft sedan premiärministerposten infördes 1721. Det har varit en kortare, men det var en andra mandatperiod den gången, tillägger han.

Legitimitetsproblem

Han varnar samtidigt för att de snabba puckarna i den brittiska politiken nu, där en ny konservativ premiärminister ska röstas fram på en vecka, kan innebära legitimitetsproblem som begränsar manöverutrymmet när nästa regering ska få ordning på den krisdrabbade brittiska ekonomin och finansmarknaden.

TT: Kunde du tänka dig det här förloppet i september, när hon presenterade sina skattesänkningar?

Ja, detta är i allra högsta grad en rimlig utgång. Hamnar du i onåd hos marknaden då finns bara en väg, det är att backa. Så de försökte att småbacka först, sedan blev det verkligen en u-sväng, säger Widén.

Annons

Annons

"Bara en tidsfråga"

Vägen mot avgången blev ännu tydligare när hon sparkade finansminister Kwasi Kwarteng, enligt Widén.

De sista 2-3 veckorna har vi internt här på banken pratat om det här som att det bara är en tidsfråga innan hon avgår. Det har ju varit smärtsamt att se henne – det är nästan imponerande att hon hållit ut så länge, säger han.

Finansminister Jeremy Hunt, som tog över när Kwarteng fick sparken, kommer enligt de senaste beskeden från London sitta kvar på sin post.

På Londonbörsan var den initiala reaktionen, när Liz Truss meddelade sin avgång, positiv. Men då det råder så stor osäkerhet om vem som tar över och vilken politik som kommer att föras framöver gick uppgången snabbt upp i rök.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.