A-
A+

Ekonomer varnar: Aktier med hög fallhöjd

Ekonomer varnar för rasrisk. Arkivbild.
Ekonomer varnar för rasrisk. Arkivbild.
EkonomiTT

Efter år av urstark kursutveckling – nu darrar investmentbolagen på börsen.

Ekonomer varnar nya sparare för dubbelsmäll.

Annons

Annons

Historiskt har investmentbolagen handlats med stora rabatter. I år har det sett helt annorlunda ut. Ett tecken i tiden, det har strömmat in massa nya pengar på börsen, med ett ökat risktagande, säger Maria Landeborn, analytiker och sparekonom på Danske Bank.

Bolag som Kinnevik, Latour och Creades har man den senaste tiden fått betala runt 50 procent mer för, en slags premie, än vad själva innehållet i investmentbolagens aktieportfölj varit värt.

"På tok för höga"

Premierna är på tok för höga i vissa investmentbolag, säger Landeborn.

Nu har de så kallade premierna gått ner rejält i takt med de stora kursnedgångarna senaste veckan och en extra nedförsbacke under måndagen. Fallet började med att en aktiefond, som investerar i just investmentbolag, sålt av stora innehav, följt av flera artiklar i Dagens industri. Men sett över lite längre sikt har den här typen av breda aktier gått betydligt bättre än börsen som helhet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är inne på samma linje som Maria Landeborn, att det finns mycket pengar därute som ska investeras och som driver egentligen alla aktier, mer eller mindre. Men hon ser en särskild trend bland de investmentbolag som har gått bäst.

En hajp kring onoterat.

Annons

Annons

Magi och förhoppning

Det vill säga, sparare som vill chansa lite extra och få smaka på investeringar i bolag som bara nås via de här investmentbolagen, som exempelvis Creades som bland annat är storägare i nätapoteket Apotea. Eller som Frida Bratt uttrycker det: Att som aktiespekulant kunna ta rygg på kända investerare som förhoppningsvis kan skapa magi. Vilket är ungefär samma trollformel som skapat den nya aktieformen Spac – att investera i ett tomt skal där mer eller mindre skickliga investerare ska hitta framtida juveler.

Men hon riktar en tydlig varning:

Investmentbolag är bra som idé. Men som ny sparare bör man tänka till innan man köper på de här nivåerna, säger Frida Bratt.

För om börsen rent allmänt går ner så kan det bli en dubbelsmäll när investmentbolagens portföljinnehav faller i värde ovanpå den egna aktiens nedgång – premierna lär då förbytas i rabatter igen precis som det historiskt brukar vara.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!