A-
A+

Ekot genomför ny utredning av reporter

Ekot genomför en ny granskning av en reporter. Arkivbild.
Ekot genomför en ny granskning av en reporter. Arkivbild.
MedierTT

Ekot kommer att genomföra en ny intern granskning av händelsen med en reporter på redaktionen som gjorde ett reportage med en misstänkt islamist hon hade en relation med, skriver Sveriges Radio.

Detta efter att ny information om deras relation publicerats i Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Annons

Annons

Avslöjandet visar att den misstänkte islamisten – som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet – fick parkeringsböter utanför reporterns hem under tiden hon rapporterade om honom. Detta var i mars förra året, ett halvår innan hon slutade på redaktionen.

Den ger en annan bild av situationen än vad jag fick i september förra året som jag fattade beslut och agerade utifrån. Därför har jag bestämt att vi behöver göra ett omtag, jag behöver med hjälp av företagets olika specialister, HR och så vidare, återigen gå igenom det här ärendet igen, säger Klas Wolf-Watz, chef på Ekot, till Sveriges Radio.

Slutade i oktober

Den berörda reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober förra året sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa.

Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, sade tidigare att händelsen med reportern bör bli föremål för en oberoende utredning.

Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas, sade Agrell till Svenska Dagbladet.

Annons

Annons

Ingen extern utredning

Cilla Benkö, SR:s vd, svarade på Agrells uttalande i en debattartikel i samma tidning.

Där skrev hon att en oberoende utredning inte är ett alternativ, med hänvisning till källskyddet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

"För mig är det rent principiellt helt uteslutet att medverka till något slag av extern utredning av våra redaktionella processer, detta av hänsyn till medarbetare men framförallt av hänsyn till alla våra uppgiftslämnare. De ska kunna lita på att vi aldrig röjer källor", skrev hon då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!