A-
A+

El Salvador släpper kvinnor dömda för abort

Flera demonstrationer har anordnats i El Salvador för att släppa kvinnor som dömts för att ha gjort abort fria. Arkivbild.
Flera demonstrationer har anordnats i El Salvador för att släppa kvinnor som dömts för att ha gjort abort fria. Arkivbild.
El SalvadorTT-AFP

Annons

Annons

Tre kvinnor i El Salvador som har suttit mellan sex och 13 år i fängelse för att ha gjort abort släpps fria.

El Salvador har strikta anti-abortlagar och kvinnorna ska enligt aborträttsgruppen ACDATEE ha fått missfall, men bedömdes ha orsakat missfallen själva och dömdes därför till fängelse för mord.

En av kvinnorna har suttit sex år i fängelse, en i åtta år och en 13 år, enligt organisationen. De släpptes under torsdagen och återförenades med sina familjer.

Abort är totalförbjudet i landet och att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse. Ofta döms kvinnorna för mord i stället och därmed till längre fängelsestraff.

Aborträttsorganisationer i El Salvador kämpar för att abort ska bli tillåtet om kvinnans liv är i fara, fostret inte skulle överleva utanför livmodern och vid våldtäkt. Men i september i år stoppade president Nayib Bukele en reform som skulle ha öppnat för legala aborter av medicinska skäl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.