A-
A+

Elbehandling minskar självmordsrisk hos pojkar

En ny studie visar att elbehandling, ECT, kan minska risken för självmord. Arkivbild.
En ny studie visar att elbehandling, ECT, kan minska risken för självmord. Arkivbild.
HälsaTT

Självmordsrisken hos unga män med psykisk sjukdom kan minska om de får elbehandling samt medicinerna litium och klozapin. Det visar ny en studie vid Karolinska institutet.

Annons

Annons

Självmord är den främsta dödsorsaken bland tonåringar och unga vuxna. Upp till 90 procent av ungdomarna som tar sina liv lider av svår psykisk sjukdom, inklusive svåra depressionstillstånd, bipolära sjukdomar och schizofreni.

Den färska studien från Karolinska institutet talar nu för att elbehandling samt läkemedlen litium och klozapin kan minska risken för självmord hos unga män med psykisk sjukdom.

Mätte överdödlighet

I undersökningen användes registerdata från de 21 svenska regionerna mellan 2016 och 2020. Under perioden tog 632 personer mellan 15 och 24 år sina liv.

Forskarna mätte överdödligheten genom att jämföra antalet självmord bland 15-19-åringar och 20-24-åringar inom samma region.

Resultaten visade att de regioner som relativt sett hade lägre självmordstal bland 15-19-åringar jämfört med 20-24-åringar, också gav mer behandling med ECT, litium och klozapin till de yngre patienterna. Studien pekar också på att det finns stora skillnader i psykiatrivården för unga mellan olika regioner.

Annons

Annons

"Tydlig signal"

Eftersom studien är en observationsstudie kan ett orsakssamband inte fastställas. Men enligt forskarna går resultaten i linje med tidigare studier som visat att elbehandling i kombination med litium och klozapin kan minska risken för självmord hos vuxna.

"Resultaten ger en tydlig signal om att tidigt insatt medicinsk-psykiatrisk behandling mot svår psykisk sjukdom kan bidra till att minska överdödligheten i självmord hos pojkar i sena tonår", säger Adrian E Desai Boström, postdoktor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.