A-
A+

Eldebrink nära dröm: "Vore helt fantastiskt"

Frida Eldebrink har en bra säsong i spanska Girona. Arkivbild.
Frida Eldebrink har en bra säsong i spanska Girona. Arkivbild.
BasketTT

Frida Eldebrink upplever en av karriärens bästa säsonger. Och den här veckan har 33-åringen chansen att – äntligen – säkra spel i Euroleagues "Final four".

Det vore helt fantastiskt, säger hon.

Annons

Annons

Det har gått snart 13 år sedan Frida Eldebrink lämnade Södertälje och svenska basketligan. Sedan dess har hon varit proffs i sju olika länder och samtidigt den starkast lysande stjärnan i landslaget, men det finns fortfarande lite kvar att bocka av på hennes "bucket list".

Att få spela Euroleagues "Final four", finalhelgen med de fyra bästa klubblagen i Europa, är en av sakerna.

Eldebrink var handledsskadad och nyligen opererad när hennes franska klubb Bourges nådde dit 2013, men nu finns ett finfint läge. På onsdagen och fredagen spelar hennes Girona kvartsfinaler – både mötena avgörs i en coronabubbla på bortaplan – mot Salamanca-klubben Perfumerías Avenida.

"Final four" är något man saknar och vill uppleva innan man lägger av. Det skulle betyda jättemycket, Euroleague är ju som Champions League i fotboll. Det känns som att vi har en bra chans, säger Eldebrink till TT.

"Gav en kick"

Girona är tvåa i spanska ligan, motståndarna etta – men Eldebrink & Co vann nyligen lagens semifinalmöte på väg mot Gironas första titel någonsin i spanska cupen.

Det gav verkligen en kick för oss som lag. Det var skönt att få en bekräftelse på vad vi kan, vi har ett ganska rutinerat lag och många har egenskapen att vara bäst när det gäller, säger Eldebrink.

Själv är den blågula guarden Gironas bästa poängplockare så här långt i Euroleague, 13,6 per match. Eldebrink har helt enkelt en ganska njutbar första säsong i den katalanska klubbens röda linne.

Jag trivs bra i laget och staden, det har gått jättebra. Det är svårt att jämföra, men det är en av mina bästa säsonger, kanske topp 3. Och tar vi oss till "Final four" och vinner ligan så är det definitivt min bästa, säger hon och skrattar.

Det enda som stör tillvaron är, föga förvånande, coronaläget. Eldebrink vill inte gnälla, hon är tacksam över att det går att spela basket över huvud taget. Men Spanien har varit hårt drabbat och inte minst Katalonien, där restriktionerna har varit tuffa.

Allt är i stort sett stängt i Katalonien, men nu börjar det öppna upp lite mer. Det är ett helt annat liv, munskydd ute hela tiden. Man har vant sig men i början var det en väldigt stor omställning, säger Eldebrink.
Och vi har varit i väldigt många "bubblor". Vi pratade om det i går, med landslagsbubblorna tror jag det blir åtta stycken under säsongen. Man blir ju väldigt isolerad, det här veckan är det hotellet och hallen i en vecka.

TT: Vad saknar du mest?

Jag saknar mest att bara kunna gå ut och äta en middag, med lagkamraterna. Och självklart att spela inför publik, det är det man saknar mest med basketen.

Inför veckans kvartsfinaler är faktiskt planen att 750 åskådare ska släppas in på läktarna i Salamanca.

Kul med lite fans. Man har blivit så van utan, så nu känns det nästan konstigt med publik, säger Eldebrink, som i sommar blir kvar i Spanien för att spela EM med Sverige i Valencia.

Och sen då?

Några år till räknar Frida Eldebrink med att ha kvar på karriären. Och om planen går i lås kommer den avslutas där allting började – hemma i Södertälje med tvillingsyrran Elin och barndomskompisen Louice Halvarsson, båda just nu proffs i Frankrike.

Det är en dröm vi tre har att göra det tillsammans. Någon gång i framtiden, men jag vet inte när, säger Eldebrink.

Först ska hon försöka förverkliga en dröm den här veckan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!