Elektorsröster bekräftar Biden som näste president

Joe Biden är nu vald till USA:s näste president.
Joe Biden är nu vald till USA:s näste president.
USATT-AFP-Reuters

Rösterna räknas när USA:s delstatselektorer utser näste president. När Kalifornien räknat klart hade Biden fått fler än de nödvändiga 270 rösterna.

Annons

Annons

Annons

Annons

En tämligen ensam supporter utanför Vita huset hoppas fortfarande på Donald Trump som näste amerikanske president.
En tämligen ensam supporter utanför Vita huset hoppas fortfarande på Donald Trump som näste amerikanske president.

Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I årets val den 3 november krävdes det att den vinnande kandidaten fick minst 270 elektorsröster.

Joe Biden fick 306, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.

Biden var så säker på att få de nödvändiga elektorsrösterna att hans stab gav ut ett segertal i förväg: "Demokratin har segrat. Vi, folket har röstat. Integriteten är intakt" stod det i förhandsexemplaret av Bidens tal som nyhetsbyrån AFP publicerade.

Vanligtvis är räknandet av elektorsrösterna en ren formalitet, dessa ska sedan lämnas över till USA:s kongress som formellt fattar beslutet om den näste presidenten den 6 januari.

Misslyckats

Men ingenting är sig likt i årets amerikanska val, och Trump använder alla möjligheter för att ifrågasätta utgången. Ett har varit att få delstaternas elektorer att rösta på honom, trots valresultatet. Formellt kunde detta ha skett.

Taktiken lyckades inte, och när rösträkningen var i full gång på måndagen säkrade Biden elektorsrösterna i avgörande delstater: 20 elektorsröster i Pennsylvania, 16 i Georgia, 16 i Michigan, 11 i Arizona, 10 i Wisconsin och 6 i Nevada.

Sedan kom rösträkningen i Kalifornien på USA:s västkust. När den var klar fanns ingen återvändo. Biden hade fått de nödvändiga 270 rösterna.

Trump fortsatte att vägra erkänna sig besegrad. Medan elektorsrösterna räknades, förkastade Trump hela systemet: "Vågmästarstater där massivt valfusk förekommit. . . kan inte legalt godkänna rösterna utan att begå allvarliga brott", skrev USA:s nuvarande president utan att ha täckning för påståendet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons