A-
A+

Elfsborg överlägset – Häcken överkört

Per Frick gjorde 3–0-målet i Elfsborgs 4–0-överkörning av Milsami i Europa Conference League-kvalet.
Per Frick gjorde 3–0-målet i Elfsborgs 4–0-överkörning av Milsami i Europa Conference League-kvalet.
FotbollTT

Elfsborg körde över moldaviska Milsami, som drog på sig tre röda kort, med 4–0 i det första mötet i den andra kvalomgången i Europa Conference League.

Den allsvenska tabelltrean står därmed med ena benet i nästa kvalsteg – precis som Hammarby.

Det är gåshud, säger hattrickhjälten Astrit Selmani efter 3–1 mot slovenska Maribor.

Annons

Annons

Milsamispelarna såg frågande ut när Vadim Bolohan, nummer 23, fick lagets tredje röda kort i matchen.
Milsamispelarna såg frågande ut när Vadim Bolohan, nummer 23, fick lagets tredje röda kort i matchen.

Europa Conference League är Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade klubblagsturnering, den tredje mest prestigefyllda efter Champions League och Europa League.

Under torsdagen gick Elfsborg, Häcken och Hammarby in i ECL:s andra kvalsteg av fyra. De tre svenska lagen slutade tvåa, trea och åtta i allsvenskan förra året, bakom mästarlaget Malmö FF som kvalar till Champions League. "Bajen" fick en Europakvalplats tack vare Svenska cupen-finalsegern mot Häcken i slutet av maj.

Både Elfsborg och Hammarby imponerade när de blågula klubbarna gjorde entré i den nya Europacupen.

Tre röda på tio

Boråslaget var överlägset moldaviska Milsami och vann med 4–0 efter mål från finländaren Leo Väisänen (redan efter drygt en minuts spel), danskarna Jeppe Okkels och Frederik Holst samt Per Frick. Elfsborg står därmed med ena benet i den tredje kvalomgången inför mötet i Orhei nästa vecka.

Tre spelare som däremot missar returen är Milsamis Vadim Dijinari, Vitus Amougui samt Vadim Bolohan. Alla tre blev nämligen utvisade, inom loppet av tio minuter i andra halvlek. Dijinari efter ett direkt rött kort och Amougui och Bolohan efter två varsina varningar som renderade i rött för båda.

Annons

Annons

Häckens första Høgmo-förlust

Även Hammarby åker utomlands i nästa vecka med en seger i bagaget. Anfallaren Astrit Selmani blev stor matchhjälte med ett hattrick i 3–1-segern i det första mötet med slovenska Maribor.

Först satte Selmani 1–0-målet i 56:e minuten och sedan satte han 2–1 åtta minuter senare, efter att bortalagets Nino Zugelj kvitterat. Stockholmslagets anfallare satte sedan sitt och allsvenska femman Hammarbys tredje i matchen på straff i den 87:e minuten vilket fastställde både slutresultatet, ett hattrick och en viktig fördel inför returen på bortaplan.

Det är min första Europamatch och att få göra det på det här sättet, inför den här fantastiska publiken, det är gåshud, säger Selmani i Aftonbladets tv-sändning.

Häcken hade däremot en tyngre fotbollsafton på bortaplan i Aberdeen, förlorade för första gången en tävlingsmatch under nye norske tränaren Per-Mathias Høgmo och är pressat inför nästa veckas retur på hemmaplan.

Skottarna vann med 5–1 efter två mål från Lewis Ferguson och ett varsitt från Andrew Considine, Christian Ramírez och Connor McLennan. Hisingslagets tröstmål gjordes av Alexander Jeremejeff.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!