Elitfotbollsdomare stängs av i 15 månader

En elitfotbollsdomare stängs av från Svenska fotbollförbundet i 15 månader. Arkivbild.
En elitfotbollsdomare stängs av från Svenska fotbollförbundet i 15 månader. Arkivbild.
FotbollTT

Svenska fotbollförbundet stänger av en elitdomare i 15 månader för otillåten vadhållning. Enligt förbundets utredning har domaren placerat totalt 80 spel på matcher i en serie han själv dömer och därmed brutit mot matchfixningsreglementet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under fredagen meddelade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att man stänger av domaren i 15 månader. Något DN var först med att rapportera om.

Maxstraffet från förbundet är tio års avstängning.

Enligt disciplinnämnden har domaren ingått 80 vad på matcher i en serie han själv dömer "för en totalt sett betydande insats". Domaren nekar till anklagelserna.

Aftonbladet avslöjade i veckan att domaren, 2017 genom en bulvan, ska ha spelat på en match han själv dömde, uppgifter som förbundet tillbakavisar i sin avstängningsrapport.

All form av matchfixningsproblematik leder till ett förtroendetapp. Matchfixning är det största hotet vi har mot fotbollens och idrottens idé att det ska avgöras på sportsliga grunder på planen, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Domaren har enligt DN använt sig av bulvaner vid flera tillfällen, eftersom han själv stängts av från flera spelbolag.

Det är samma domare som står åtalad för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.

Mannen är misstänkt för att ha lurat till sig nästan sju miljoner kronor från företag och privatpersoner. Han ska även enligt tidningsuppgifter haft ett stort spelberoende och innehållit stora spelskulder.

Rättegången förväntas pågå till 22 december. Domaren ska enligt DN ha erkänt till tre fall av bedrägeri.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons