A-
A+

Elitstyrkan talibanernas nya propagandavapen

Den statliga afghanska tv-kanalen RTA, som nu kontrolleras av talibanerna, visar bilder på hur Badri 313 patrullerar en icke namngiven ort.
Den statliga afghanska tv-kanalen RTA, som nu kontrolleras av talibanerna, visar bilder på hur Badri 313 patrullerar en icke namngiven ort.
AfghanistanTT-AFP

Talibanstyret pumpar ut bilder på sin elitstyrka Badri 313 – som hämtat sitt namn från en muslimsk legend.

Propaganda för att projicera styrka, men också ett tecken på rörelsens militära utveckling, enligt experter.

Annons

Annons

Talibankrigare bär ofta traditionell afghansk klädedräkt, har en gammal rysktillverkad automatkarbin slängd över axeln och sandaler, eller på sin höjd gympaskor, på fötterna.

Specialstyrkan Badri 313 är någonting helt annat. Bilderna som nu kablas ut i talibanernas kanaler visar stridande i enhetliga uniformer och välansade skägg, med kroppspansar och toppmodern utrustning – inklusive amerikanska vapen som erövrats av afghanska styrkor.

Badri 313 tillhör sannolikt talibanernas bäst utbildade och utrustade stridande, men som man kan förvänta sig finns det en viss sensationalism i rörelsens propagandabevakning av enheten, säger Matt Henman från konsultbyrån Janes som specialiserar sig på försvarsunderrättelser.

Mytologiskt slag

Elitstyrkan hämtar sitt namn från slaget vid Badr på Arabiska halvön år 624, då profeten Mohammed och hans 313 soldater enligt legenden besegrade en numerärt överlägsen fiende och banade väg för islams utbredning.

Många detaljer om specialförbandet, som experter menar kan omfatta flera tusen man, är alltjämt okända. Men i samband med den talibanska blixtoffensiv som den 15 augusti kulminerade med Kabuls fall har Badri 313 hamnat i rampljuset.

Det finns onekligen ett inslag av propaganda, men under slutoffensiven från maj såg vi att talibanernas specialstyrkor var avgörande i erövringen av Afghanistan, säger Bill Roggio, redaktör för amerikanska Long War Journal som bevakar USA:s globala krig mot terrorismen.

De senaste dagarna har Badri 313 kunnat ses utanför flygplatsen i Kabul, där specialstyrkan satts in för att kontrollera de desperata folkmassor som strömmat till i hopp om plats på ett evakueringsflyg.

Annons

Annons

Militär professionalisering

Även om talibanerna använder Badri 313 som ett propagandavapen anses specialstyrkan också vara ett konkret exempel på hur talibanernas militära organisation har utvecklats.

Vi har sett en anmärkningsvärd professionalisering av talibanerna från mitten av 00-talet och framåt, säger statsvetaren och Afghanistanexperten Gilles Dorronsoro vid franska Sorbonneuniversitetet.
Det krig de utkämpar är inte samma som deras föräldrar utkämpade mot Sovjetunionen. De har lärt sig läxorna från marken och de har väldigt hög teknisk kapacitet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!