-
+

Elpriset rusar i kylan

Elpriset ökar kraftigt i kylan. Arkivbild.
Elpriset ökar kraftigt i kylan. Arkivbild.
EkonomiTT

Elpriset stiger när temperaturen faller. Den begränsade kapaciteten i elnätet bidrar också till att februari inleds med extrema hopp i elpriserna.

Annons

Annons

Under måndagen kommer kurvan över elpriset att se ut som en kamels pucklar, säger elbolaget Tibbers vd Edgeir Aksnes till TT.

I topparna klockan 8–11 och 16–19 beräknas elen kosta över 250 öre per kilowattimme (inklusive moms), enligt honom. Den normala nivån är runt 50 öre.

Att elpriset sticker iväg och fluktuerar så mycket har två huvudorsaker. Dels hög elförbrukning på grund av kylan i hela Norden, dels begränsningar av kapaciteten i elnätet som gör att priset inte kan jämnas ut över dygnet.

Först och främst beror det på att genomsnittstemperaturen är fem grader lägre än den vanliga för årstiden, säger Edgeir Aksnes.

Sverige är indelat i fyra elområden. För prisområdena Luleå och Sundsvall blir måndagens elpris det högsta på två år, enligt Tibber. För prisområdena Stockholm och Malmö är prisnivån extremt ovanlig.

För elkonsumenterna finns saker att tänka på. Edgeir Aksnes råd är att undvika att använda diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren under de timmar när elpriset toppar:

Undvik också gärna att ta en lång dusch då. Brukar man dygnets billigare eltimmar hjälper man också till att jämna förbrukningen i hela elnätet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss