A-
A+

Elpriset tog ett rejält kliv upp

En kall början på året har påverkat elpriserna. Arkivbild.
En kall början på året har påverkat elpriserna. Arkivbild.
EkonomiTT

I södra Sverige toppade elpriset på nära 2,40 kronor per kilowattimme under torsdagsmorgonen. Samma tidsfönster kostade en kilowattimme i norra delarna av Sverige cirka 50 öre.

Annons

Annons

Februari har präglats av kyligt väder, vilket föga förvånande gett avtryck på elpriserna.

Det har varit väldigt kallt och lite vind vilket har drivit upp priserna till nivåer vi inte sett på ett tag. Det står i väldigt bjärt kontrast mot vad elpriserna var under stora delar av förra året, men då var de å andra sidan historiskt sett låga på grund av ett väldigt varmt, blåsigt och blött väderläge över tid, säger Per Larsson, ansvarig för storskalig produktionsplanering i Norden på Vattenfall.

Mellan klockan 8 och 9 i morse låg spotpriset, det rörliga elpriset, på nära 240 öre per kilowattimme i södra delarna av Sverige, medan det samtidigt i norra Sverige låg på cirka 50 öre per kilowattimme. Till det kommer skatter och olika påslag från elbolagen som i runda slängar landar på ungefär 50 öre.

Värt att notera är att detta är en enskild timme, snitt över dygnet per timme i södra Sverige är cirka 125 öre inklusive moms, vilket förvisso också är högt, säger Per Larsson.
Det är för närvarande en stor prisskillnad mellan norra och södra Sverige, där snittpriset är ungefär dubbelt så högt i Sydsverige som i norra Sverige.

Framöver ser det dock ut som att priserna kan börja sjunka igen.

Nu ser den värsta kylan ut att ge vika i väderprognoserna framåt, och då kommer också efterfrågan på el gå ned något, säger Per Larsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss