A-
A+

Elva män åtalas för storbråket i Hjällbo

Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord. Arkivbild.
Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord. Arkivbild.
BrottTT

Elva män från två grupperingar åtalas för det stora bråket i Hjällbo i maj – som följdes av ett mord två dagar senare.

De här personerna har tagit över det offentliga rummet och förvandlat torget till ett slagfält, säger åklagaren Fredrik Berglund till Göteborgs-Posten.

Annons

Annons

Det var på kvällen sista fredagen i maj som det utbröt ett stort bråk på torget i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg. Två grupper av personer slogs vilt. Bråket tros ha uppstått efter en mindre incident på eftermiddagen, då en tonåring blev misshandlad.

Polisen omhändertog 32 personer i samband med bråket. Tre personer greps och anhölls snabbt. Sedan följde fler gripanden under en period. Det finns gott om övervakningskameror i området, och många tips kom till polisen.

"Struntade i polisen"

Tio personer har suttit häktade. Dessa tio, och en elfte person, åtalas nu för våldsamt upplopp.

Fem åtalade tillhör ett lokalt nätverk med koppling till en omskriven släkt i stadsdelen. Sex av dem tillhör en annan släkt.

Åklagaren pekar ut tre av männen som anförare, vilket ses som en försvårande omständighet.

Merparten av dem som nu ställs inför rätta har brukat kraftigt våld. Vi har kunnat identifiera betydligt fler som deltar, men samtidigt varit tvungna att begränsa oss. Det är dessa elva som sticker ut i sitt agerande. De struntade fullständigt i polismännens uppmaningar, säger kammaråklagare Fredrik Berglund till GP.

Åklagaren kommer att yrka på fängelsestraff för samtliga inblandade. Alla elva nekar dock till brott, enligt åtalet.

Annons

Annons

Mord och misshandel

Samtidigt pågår ytterligare två polisutredningar med om händelserna i Hjällbo sista helgen i maj.

En handlar om mordet på en 44-årig man som sköts till döds två dagar efter det stora upploppet, i vad som förmodas vara en hämndaktion. Två av offrets vänner skottskadades. En 20-årig man greps omgående och sitter häktad. Han har erkänt grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Den tredje utredningen berör flera fall av misshandel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!