A-
A+

EM-finalen en superspridare

Italiens Alessandro Florenzi firar med supportrar efter segern i EM-finalen på Wembley.
Italiens Alessandro Florenzi firar med supportrar efter segern i EM-finalen på Wembley.
FotbollTT

När Italien vann EM-finalen i fotboll var flera tusen av åskådarna på finalarenan Wembley coronasmittade och finalen ses nu som en superspridare, skriver brittiska medier.

Annons

Annons

Omkring 2 300 personer som såg EM-finalen i fotboll på plats på Wembley i London var "högst troligt" smittade av covid-19 och riskerar att ha spritt viruset vidare.

Kort efter matchen den 11 juli konstaterades drygt 3 400 människor som var på matchen smittade och kan enligt det brittiska sjukvårdssystemet NHS ha smittats på läktarna.

Wembley var under finalen fylld till tre fjärdedelar, omkring 67 000 av 90 000 platser, men smittan tros ha förvärrats av att många utan biljett hade samlats utanför. Ett stort antal personer stormade även arenan i försök att kunna se matchen, som Italien vann mot England efter straffläggning.

Få smittade vid festivaler

EM-finalens siffror kan jämföras med andra brittiska idrottsevenemang i sommar, formel 1-loppet på Silverstone i juli, med 350 000 åskådare, och Wimbledon-tennisen, som lockade 300 000. Där påträffades enligt BBC bara 343 respektive 881 smittade åskådare.

Siffrorna sätts även i jämförelse med kulturevenemang, som musikfestivalen Latitude i Suffolk i slutet av juli. Där konstaterades ett 20-tal av de 40 000 åskådarna var covidsmittade. Och av de drygt 10 000 som besökte festivalen Download utanför Nottingham var 81 smittade, skriver The Guardian.

"EM i fotboll var en unik händelse och det är inte sannolikt att vi kommer att få se någon liknande händelse som påverkar antalet fall i framtiden", säger Jenifer Smith vid NHS i ett uttalande.

Vi har visat att vi på ett säkert sätt kan återinföra evenemang med stor publik inom både sport och kultur, men det är viktigt att man fortsätter att iaktta försiktighet när man rör sig i stora folksamlingar, säger kulturminister Oliver Dowden, enligt BBC.

Annons

Annons

61 procent vaccinerade

England slopade den 19 juli, "frihetsdagen", de sista restriktionerna för landet, trots att alla regioner då hade sina högsta nivåer av antalet fall av covid-19 på nästan sex månader.

Enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS bär dock nio av tio britter fortsatt munskydd "åtminstone ibland". 61 procent av den vuxna brittiska befolkningen har fått två doser vaccin, men antalet smittade ligger fortsatt på en hög nivå med runt 37 000 nya smittade och 114 dödsfall per dag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!