A-
A+

EM-guide: onsdag 13 juli

Stefanie van der Gragts Nederländerna spelade 1–1 mot Sverige i EM-premiären.
Stefanie van der Gragts Nederländerna spelade 1–1 mot Sverige i EM-premiären.
FotbollTT

Samtliga lag i grupp C står på en poäng med två matcher kvar i kampen om gruppens två kvartsfinalplatser i fotbolls-EM i England.

Annons

Annons

Fotbolls-EM, matcher i grupp C.

Vad: Sverige–Schweiz.

Var: Bramall Lane, Sheffield.

Tv/radio: SVT2/C More/SR P4 Radiosporten.

Avspark: 18.00.

+ Så gick det i EM 2017

Sverige: Kvartsfinal.

Schweiz: Ut i gruppspelet.

+ Bästa EM-resultat

Sverige: EM-guld 1984.

Schweiz: Gruppspel 2017.

+ Frågetecken

Sverige: Nu när Stina Blackstenius kan vara redo att starta för Sverige är skadeläget inte det främsta frågetecknet. Nu får man i stället fråga sig huruvida förbundskapten Peter Gerhardsson tänkt starta med en trebackslinje som mot Nederländerna eller luta sig mot en vanlig fyrbackslinje.

Schweiz: Måndagens träning fick ställas in efter att åtta spelare och elva ledare drabbats av mag- och tarmproblem. Knappast en optimal uppladdning två dagar före match.

+ Så gick det i första omgången

Sverige: 1–1 mot regerande mästaren Nederländerna får ändå ses som ett fullt godkänt resultat. Nu väntar en förmodad målskillnadshistoria där både Nederländerna och Sverige kommer gå för stora segrar i resterande matcher, allt för gruppsegern och för att undvika ett möte med Frankrike i kvartsfinal.

Schweiz: Chockade Portugal med en 2–0-ledning redan efter fem minuter. Tappade sedan den i andra halvlek efter två nästan lika snabba mål och det var slutligen Portugal som var närmst en seger i 2–2-matchen.

Vad: Nederländerna–Portugal.

Var: Leigh Sports Village, Leigh.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

Avspark: 21.00.

+ Så gick det i EM 2017

Nederländerna: Vinnare.

Portugal: Ut i gruppspelet.

+ Bästa EM-resultat

Nederländerna: EM-guld 2017.

Portugal: Gruppspel 2017.

+ Frågetecken

Nederländerna: Matchen mot Sverige var tuff för "Oranje". Så pass tuff att målvakten Sari van Veenendaal och Aniek Nouwen missar matchen mot Portugal, den förstnämnda hela EM-mästerskapet. Jackie Groenen har testat positivt för covid-19 och missar även hon matchen, precis som storstjärnan Vivianne Miedema. Hur klarar sig Nederländerna utan sina stjärnor?

Portugal: Hela backlinjen spelar i den inhemska ligan som i jämförelse med världens bästa ligor är av svagare karaktär. Nederländerna kommer antagligen att köra gasen i botten. Om Portugal inte kunde stoppa Schweiz från två snabba mål kan det bli åka av här.

+ Favoritmotstånd

De två senaste mötena, kvalet till VM 2015, slutade 7–0 och 3–2 i nederländsk favör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.