A-
A+

EM-guldjubel för pingishjältarna: "Väntat länge"

Mattias Falck och Kristian Karlsson firar sitt efterlängtade EM-guld.
Mattias Falck och Kristian Karlsson firar sitt efterlängtade EM-guld.
BordtennisTT

Det blev tredje gången gillt för Mattias Falck och Kristian Karlsson.

Efter två EM-finalförluster är det svenska bordtennisparet nu Europamästare.

Det känns underbart, säger Falck i segerintervjun.

Annons

Annons

De regerande världsmästarna fick därmed revansch på Robert Gardos och Daniel Habesohn, den rutinerade österrikiska duon som drog det längsta strået i såväl EM-finalen 2012 som 2018.

Det började dock inget vidare för det svenska paret, som tappade två setbollar och i stället förlorade det inledande setet.

Men någon ny finalbesvikelse mot Habesohn/Gardos skulle det inte bli. Det visade svenskarna med eftertryck i det andra setet. Falck och Karlsson gick snabbt upp i en 8–0-ledning och utjämnade matchen efter förkrossande 11–1 i andra set.

Med nyvunnet självförtroende tog världsmästarna från i fjol även hem det tredje setet med klara 11–5.

Dramatiskt avgörande

Avgörandet blev dock dramatiskt. Svenskarna skaffade sig tre matchbollar, men lyckades inte slå in någon av dessa. Falck och Karlsson missade sedan ytterligare en, men vann till slut setet med 13–11 och matchen med 3–1.

Synnerligen efterlängtat.

Vi har väntat länge på den här revanschen, säger Mattias Falck till TT.

Karlsson om den dramatiska avslutningen:

När vi fick matchbollar så blev det nervöst och pulsen höjs. Det går oerhört fort och ett par nätrullare från deras sida ändrar snabbt matchbilden.

EM-guldet är Falck och Karlssons första i dubbel och det första svenska EM-guldet på herrsidan på 20 år.

Annons

Annons

Exklusiv skara

Falck och Karlsson har därmed både vunnit VM- och EM-guld i dubbel – som tredje svenska herrduo någonsin. De två tidigare är Hans Alsér/Kjell Johansson och Stellan Bengtsson/Kjell Johansson.

Det är svårslaget. Det var en jäkla urladdning och vi har länge siktat på det här guldet. Vi gjorde det så bra på VM och vi kände att vi skulle ta den här titeln också. Jag är så stolt över att vi lyckades. När vi fick matchbollar blev jag nervös men vi tog en boll i taget och det lyckades, säger Kristian Karlsson till SVT.

Medaljen är Sveriges andra i herrdubbeln i München efter att Anton Källberg och Jon Persson tidigare i dag tog brons i och med semifinalförlusten mot just Falck och Karlsson. Ingen bronsmatch spelas i EM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.