A-
A+

EM-rysare i S:t Petersburg – Sverige mot slutspel?

Sebastian Larsson och resten av laget står inför EM:s andra match.
Sebastian Larsson och resten av laget står inför EM:s andra match.
FotbollS:t Petersburg, TT:s utsände

Vinst och en plats i åttondelen är nära.

Förlust och uppförsbacken är brant.

Det är mycket som står på spel i Sveriges EM-match mot Slovakien i eftermiddag.

Vi har ett fantastiskt läge om vi vinner matchen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Annons

Annons

Frågan är om Sverige orkat ladda om efter den tuffa 0-0-matchen i premiären mot Spanien i måndags.

Det är inte så att om inte vinner så är allting kört. Att gå upp och tokköra för att vinna gör man kanske i en sista match när allting står på spel. Men det är klart, vinner vi har vi ett fantastiskt läge, säger förbundskapten Janne Andersson.

Väntas mer boll

Slovakien kommer från en 2–1-seger mot Polen och toppar grupp E. Vid seger väntar åttondelsfinal för laget som är rankat 36:a i världen. För Sverige, som kommer från en match mot Spanien där fokus låg på försvaret, är det en annan matchbild som väntar.

Janne Andersson lyfter fram det slovakiska kontringsspelet – ett helt annat spel än det frenetiska bollrullande som Spanien står för.

Även fast vi räknar med mer boll och kommer få ha mer boll än mot Spanien så gäller det att förvalta det på ett bra sätt – men samtidigt aldrig glömma bort våra grunder i försvaret. De är skickliga nog för att såra oss, säger han.

Lagkaptenen Sebastian Larsson betonar en av Sveriges stora styrkor: den taktiska flexibiliteten. Något som man hoppas kunna utnyttja i eftermiddag.

Det har varit en av våra styrkor, att vi har kunnat hantera olika typer av matcher. Mot Spanien senast blev matchen som den blev. Vi fick lägga ett otroligt fokus på att hålla ihop defensiven och laget. Tittar du på alla spelarna som var ute i den svenska tröjan, oavsett kvaliteter, så lade alla ner hundra procent i det jobbet, säger Larsson.

Han fortsätter:

Alla sköter det jobbet perfekt och jag tycker att vi har visat mot alla typer av motstånd att vi kan hantera det.

Annons

Annons

Kritiken rinner av

Tongångarna efter 0–0-matchen mot Spanien var annars blandade. En poäng borta mot Spanien får ses som bra, men den spelmässiga underlägsenheten lade grund för kritik.

Det är inget som ligger längst fram i våra tankar, i alla fall inte i mina. Det måste jag säga. Men som människa fungerar du alltid så att du alltid mår bra av beröm och vill någonstans i grund och botten att folk ska tycka att det man gör bra, säger Larsson.

36-åringen menar att det är viktigast hur laget tacklar det – inte vad andra tycker.

Vi är väldigt trygga i oss själva och vår analys. Det som är viktigt när när vi går igenom matchen och Janne (Andersson) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) presenterar hur vi har fullföljt den. Vi kan inte vara missnöjda med en poäng mot Spanien i en EM-premiär, säger han.

Sveriges match mot Slovakien börjar 15.00, svensk tid, i S:t Petersburg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!