A-
A+

EMA om Astraläget: Inte oväntat

Karta som visar europeiska länder som har pausat Astra Zenecas vaccin.
Karta som visar europeiska länder som har pausat Astra Zenecas vaccin.
CoronavirusetTT:s korrespondent

Läget kring Astra Zenecas vaccin är egentligen inte oväntat, konstaterar chefen för EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Än så länge finns inga klara bevis för att vaccineringen ligger bakom de allvarliga blodproppar som rapporterats.

Annons

Annons

Irländska Emer Cooke är EMA:s chef och betonar gång på gång att fördelarna fortsatt överväger nackdelarna i användandet av Astra Zenecas covid-19-vaccin.

När man vaccinerar miljontals människor är det ofrånkomligt att man har ovanliga och allvarliga incidenter som inträffar efter vaccinering. Vår uppgift är att utvärdera det här så att vi kan se om det verkligen är bieffekter eller bara tillfälligheter, säger Cooke på en presskonferens via webben från EMA-högkvarteret i Amsterdam.

Efter uppgifterna om blodproppar hos nyvaccinerade har EMA ökat på informationsflödet och använt sig av extra experter för att utvärdera situationen.

Fördelarna fortsätter att upphäva riskerna, men det finns allvarlig oro och det kräver en allvarlig och noggrann vetenskaplig undersökning, säger Cooke.

Resultat på torsdag

Hon vill inte gå in på om det är rätt eller fel av vissa medlemsländer att tills vidare avbryta vaccineringen.

Beslutet på nationell nivå tas på basen av den information som finns nationellt. Det är upp till länderna att göra det. Vårt ansvar är att fokusera på vetenskapen. Vi måste göra en noggrann analys av alla fall för att avgöra om det är tillfälligheter eller en bieffekt, säger Cooke.

Hon vill inte spekulera i vad EMA:s experter kan komma att rekommendera när deras utvärdering ska vara klar på torsdag.

Om en extra varning behöver utfärdas så kommer vi att göra det. Om vi anser att det är ett problem som inte kan lösas så kommer vi ta nödvändiga åtgärder med anledning av det. Det beror helt på vad experterna kommer fram till, säger Cooke.

Annons

Annons

Få fall hittills

En lång rad länder har de senaste dagarna avbrutit sitt användande av Astra Zeneca-vaccinet efter uppgifter om blodproppar och andra allvarliga bieffekter. Från Sverige har ännu inget fall rapporterats, även om också Sverige gjort halt av försiktighetsskäl.

Från EMA betonas ändå att det än så länge är väldigt få händelser som inträffat.

Den 10 mars fanns det 30 fall av tromboemboliska händelser bland nästan fem miljoner vaccinerade. Men jag vet att de siffrorna inte längre stämmer, för vi hade fler fall som inrapporterades under helgen, säger Emer Cooke.

Peter Arlett, som är chef för EMA:s avdelning för läkemedelsövervakning och epidemiologi konstaterar att antalet inrapporterade fall till och med är "betydligt lägre än vad vi hade kunnat vänta oss".

Vill inte ha panik

Utredandet blir samtidigt extra svårt av att blodproppar inte är ovanliga i sig.

Blodproppar är väldigt vanliga. Tusentals europeiska invånare drabbas varje dag, säger Arlett.

Jämfört med hur många som dagligen också dör i covid-19 anser EMA att det än så länge inte finns skäl att ändra rekommendationerna eller tillståndet för Astra-vaccinet.

Vi är fortsatt övertygade, på basen av de bevis vi har, att fördelarna med vaccinet överväger riskerna, säger Emer Cooke i Amsterdam.

Även världshälsoorganisationen WHO är inne på samma linje.

Vi vill inte att människor ska drabbas av panik och i nuläget rekommenderar vi länder att fortsätta vaccinera med Astra Zeneca, sade WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan i måndags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!