A-
A+

En av tio japaner har passerat 80 år

Den japanska befolkningen blir bara äldre. Arkivbild.
Den japanska befolkningen blir bara äldre. Arkivbild.
JapanTT

Den japanska befolkningen fortsätter att minska, och åldras. För första gången någonsin är nu över en av tio japaner över 80 år.

Annons

Japan befäster sin position som världens äldsta befolkning. I dagarna slog landet ännu ett rekord, numera är var tionde japan 80 år eller äldre, rapporterar BBC.

Som om inte det var nog passerade antalet japaner som fyllt 100 år i veckan 92 000. När landet inledde sin folkräkning 1963 var samma siffra 153.

De nya rekorden sätter återigen fingret på Japans enorma utmaning. Landet har länge kämpat med låga födelsetal och en åldrande befolkning, och hittills har ansträngningarna som gjorts haft liten framgång.

I januari varnade premiärminister Fumio Kishida för att Japan med den minskande befolkningen är på gränsen till att inte längre kunna fungera som samhälle.

2022 minskade antalet invånare i Japan med 800 000 personer, motsvarande 0,65 procent. Det var den kraftigaste nedgången som registrerats sedan folkräkningen tog vid. Ovanpå det registrerades rekordfå födslar.

En lösning har varit att lätta på landets dess strikta migrationslagar, för att möta bristen på arbetskraft.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.