A-
A+

En enda kvinna i Kinas nya regering

Xi Jinping valdes i fredags till landets president i ytterligare fem år.
Xi Jinping valdes i fredags till landets president i ytterligare fem år.
KinaTT-AP

Kinas nationella folkkongress har nu valt landets regering – med Xi Jinping i spetsen – för de kommande åren.

I en större skara män dyker bara ett enda kvinnligt namn upp.

Annons

Annons

Finansministern Liu Kun blir kvar på sin post, likaså handelsministern Wang Wentao. Även centralbankschefen Yi Gang får förnyat förtroende. Bedömare hade trott att Yi Gang, som nått pensionsålder, skulle bytas ut.

I lördags valdes Li Qiang till landets nye premiärminister. Den tidigare partisekreteraren i Shanghai, och nära allierad till Xi Jinping, fick nästan alla röster från de drygt 2 900 delegaterna i kongressen.

En enda kvinna

Landets nya regering, som kallas Kinas statsråd, består genomgående av män, med ett undantag: Shen Yiqin. Hon är därmed den högst rankade kvinnliga politikern i Kina.

Och även bakom henne är antalet kvinnor få. Kommunistpartiets verkställande utskott, politbyrån, består sedan i höstas enbart av män. I slutet av oktober när de 24 medlemmarna tillkännagavs fanns ingen kvinna med på listan.

För första gången på 25 år är nu politbyrån helt utan kvinnor. Sun Chunlan, tidigare biträdande premiärminister, var fram till i höstas den enda kvinnliga ledamoten. Av centralkommitténs 205 medlemmar är omkring fem procent kvinnor och partiets ständiga utskott består av Xi Jinping och sex andra män.

Annons

Annons

Längst sittande

Wei Fenghe efterträds av general Li Shangfu som blir ny försvarsminister och den ende i regeringen med militär bakgrund. Han ålades med sanktioner för sin centrala roll inom Kinas vapenutveckling under Donald Trumps tid som USA:s president.

Den sittande presidenten Xi Jinping valdes i fredags till en tredje mandatperiod och är numera det moderna Kinas längst sittande ledare. En bestämmelse om att en president bara kan sitta två mandatperioder har tidigare tagits bort ur den kinesiska konstitutionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.