A-
A+

En gripen i österrikisk korruptionsskandal

En protest mot dåvarande förbundskanslern Sebastian Kurz i Wien förra veckan.
En protest mot dåvarande förbundskanslern Sebastian Kurz i Wien förra veckan.
ÖsterrikeTT-AFP

Det första gripandet med koppling till den korruptionsskandal som fällde förbundskansler Sebastian Kurz har gjorts, rapporterar lokala medier.

Enligt uppgifterna anklagas den gripna för att ha förstört bevis.

Annons

Annons

Tidigare förbundskansler Sebastian Kurz och hans medarbetare anklagas för att ha köpt friserade opinionsundersökningar med skattebetalarnas pengar.

Kvinnan som greps under tisdagen uppges vara en opinionsundersökare som myndigheterna tidigare har uppgett vara under utredning för korruption. Hon misstänks för att ha raderat data från sin dators hårddisk precis före ett polistillslag, rapporterar tidningen Der Standard.

Uppgifterna har inte bekräftats av åklagare, som hänvisar till "pågående utredningar".

I onsdags förra veckan genomfördes tillslag på flera platser med koppling till kristdemokratiska partiet ÖVP, efter anklagelser om att pengar från finansdepartementet använts för att betala för opinionsundersökningar mellan 2016 och 2018.

Sebastian Kurz och nio andra, bland annat den nu gripna kvinnan, samt tre organisationer utreds med anledning av anklagelserna, enligt åklagarna.

Den nu före detta förbundskanslern hävdar sin oskuld. Han avgick i lördags kväll och under måndagen svors tidigare utrikesministern Alexander Schallenberg in på posten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.