En miljon nya virusfall på sex dagar i USA

'Var försiktiga' lyder uppmaningen utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington.
"Var försiktiga" lyder uppmaningen utanför en biograf i Olympia i delstaten Washington.
USATT

Från tio till elva miljoner bekräftade fall av covid-19 på mindre än en vecka. Coronaviruset löper amok i USA – där nya restriktioner införs i hopp om att vända utvecklingen.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Den 9 november passerade USA tio miljoner bekräftade fall av covid-19. I söndags tippade räkneverket hos universitetet Johns Hopkins över till elva miljoner.

Så snabbt har USA aldrig registrerat en miljon nya fall under pandemin.

"Hela landet"

Minst 45 delstater rapporterade fler fall under förra veckan än den föregående. I genomsnitt dör 900 personer om dagen och snart har en kvarts miljon människor avlidit i USA sedan de smittats av viruset.

Vi har en eldstorm av coronavirus över hela landet. Det handlar inte om en eller två problemhärdar, utan om hela landet, säger Leana Wen, akutläkare och gästprofessor vid Milken School of Public Health vid George Washington University till CNN.

För att bromsa smittspridningen inför delstater och städer nya åtgärder och restriktioner. I USA:s tredje största stad Chicago uppmanas invånarna att i största möjliga mån stanna hemma. Och i den största staden – New York – väntar nya regler för barer och restauranger.

Annons

Annons

"Farligaste dagen"

I delstaten Washington får barer och restauranger inte längre servera gäster inomhus och utomhus får sällskap bestå av max fem personer. Gym, biografer, museum och bowlinghallar måste hålla stängt i fyra veckor och nya restriktioner gäller för de som vill träffa någon från ett annat hushåll inomhus.

I dag är den farligaste dagen för folkhälsan i vår delstats historia de senaste hundra åren, sade Washingtons guvernör Jay Inslee när han tillkännagav restriktionerna.
En pandemi rasar i vår delstat. Om vi inte får den under kontroll så kommer det att resultera i kraftigt överbelastade sjukhus och bårhus.

I Michigan har virusfallen fördubblats de senaste veckorna och delstaten befinner sig "vid avgrunden", enligt guvernören Gretchen Whitmer. Michigan riskerar 1 000 dödsfall i veckan om inte åtgärder vidtas, varnar hon.

Från och med onsdag måste gymnasieskolor och universitet i Michigan gå över till distansundervisning och restauranger får inte längre servera mat inomhus.

"Hjälp är på väg"

Delstaterna Oregon och New Mexico har skärpt sina restriktioner. Och såväl Texas som Kalifornien har passerat en miljon virusfall – vilket är fler än länder som exempelvis Tyskland, Sydafrika och Polen har nationellt.

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci har beskrivit de rapporterade framgångarna när det gäller att ta fram ett covidvaccin som ett ljus i tunneln.

Hjälp är på väg, sade han till CNN i helgen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons