A-
A+

Endast Uppsala som inte vaccinerar 18-åringar

Erik Sköldenberg, chefsläkare och produktionsansvarig för vaccinationerna i Region Uppsala, som nu är den enda regionen som ännu inte vaccinerar 18-åringar. Arkivbild.
Erik Sköldenberg, chefsläkare och produktionsansvarig för vaccinationerna i Region Uppsala, som nu är den enda regionen som ännu inte vaccinerar 18-åringar. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Sedan i fredags erbjuder samtliga sjukvårdsregioner covidvaccin för personer som är 18 år och äldre – utom Uppsala. Men nästa vecka släpps det nya åldersgrupper även där, enligt regionen.

Annons

Annons

Region Uppsala erbjuder sedan i fredags covidvaccin för åldersgruppen 23–24 år.

"Vi har tillräckligt med vaccin för att kunna sänka åldersgränsen samtidigt som vi öppnar bokningen för dos två", sade chefsläkare Erik Sköldenberg i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Samma dag som regionen öppnade för den åldersgruppen, kunde 18-åringar och äldre börja boka i Stockholm och Västerbotten.

Kan börja nästa vecka

"Vi släpper nya åldersgrupper nästa vecka så det lär komma ner till 18 också, men exakta dagar är inte satta", skriver Erik Sköldenberg, som är produktionsansvarig för vaccinationerna i Region Uppsala, i ett meddelande till TT.

"Vi släpper som vi tidigare gjort i korta årsintervall för att inte överbelasta bokningssystemet".

Samtliga övriga regioner har redan inkluderat den aktuella åldersgruppen – Sörmland öppnade exempelvis bokningen redan den 22 juni. Norrbotten, Kronoberg och Västernorrland gick ut med tider följande vecka, liksom Kalmar län, Västra Götaland, Jönköpings län och Örebro län.

Även regionerna Gävleborg, Östergötland, Gotland, Blekinge, Halland, Jämtland-Härjedalen och Värmland har öppnat bokningen för alla vuxna.

Vi ser att det bokas på, men tyvärr måste vi konstatera att de sista fem årsgrupperna, från 18 år upp till 30 till 35, inte har bokat i samma hastighet som åldersgrupperna över 40, sade Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland, till Värmlands Folkblad i torsdags.

Annons

Annons

"Känns mycket bra"

I Region Skåne kan personer från 18 års ålder boka vaccinering sedan i tisdags kväll.

"Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda hela den vuxna befolkningen deras första dos vaccin", säger regionens vaccinsamordnare Maria Landgren i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!