A-
A+

Energipris skapar oro bland EU-toppar

Höga energipriser sätter hårt tryck på många regeringar i EU. Arkivbild.
Höga energipriser sätter hårt tryck på många regeringar i EU. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Rekordhöga energipriser får allt fler EU-länder att kräva åtgärder och bäddar också för en infekterad kamp i klimatarbetet.

Men den gröna omställningen är helt nödvändig, anser statsminister Stefan Löfven.

Annons

Annons

De stigande priserna märks tydligt i alla möjliga EU-sammanhang.

Finansministrarna debatterade frågan i måndags och på tisdagen. EU-parlamentet håller debatt på onsdagen – då även ärendet landar på ett miljöministermöte.

Och redan till tisdagskvällen har flera länder lyft frågan till den arbetsmiddag i Brdo i Slovenien där EU-ländernas stats- och regeringschefer egentligen mest ska diskutera Kina.

"Situationen är på väg att bli kritisk. Höga priser hotar konkurrenskraften i EU:s ekonomi och kommer dramatiskt att slå mot småkonsumenters och hushållens budgetar", skriver Tjeckiens premiärminister Andrej Babis i ett brev till kollegorna inför toppmötet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Upp på toppmöte

Även bland annat Grekland och Spanien vill prata energi redan nu. EU:s rådsordförande Charles Michel har dock redan förklarat att energisituationen ska få vänta till nästa ordinarie toppmöte, i Bryssel den 21–22 oktober.

Statsminister Stefan Löfven (S) tar också gärna lite mer tid på sig för att analysera läget.

Det är klart att höga energipriser är besvärande. Det är ett problem på riktigt för folk, men det ska ju till en sådan diskussion om två veckor och då får vi tid att strukturera den, för den behöver nog struktureras upp lite grand, säger Löfven på plats i Slovenien.

EU-kommissionen har utlovat förslag på gemensamma åtgärder om en vecka, den 13 oktober. Ordförande Ursula von der Leyen talar till exempel om att bygga upp en "strategisk gasreserv".

Grekland knuffar i sin tur på för att skapa en gemensam fond där förhandsbetalningar inom handeln med utsläppsrätter ska kunna fördelas i olika summor till EU-länderna med hänsyn till hur starka deras ekonomier är och hur mycket energi som konsumeras.

Annons

Annons

"Helt nödvändig"

Att priset på utsläppsrätter just nu är rekordhögt är en av anledningarna till de höga energipriserna – om än bara till ungefär en femtedel. Det har ändå lett till kritiska röster mot utsläppssystemet och EU:s hela klimatpolitik, inte minst från kolanvändande länder i Östeuropa.

Stefan Löfven håller dock inte med.

Nej, jag delar inte den uppfattningen. Den här omläggningen vi måste göra för klimatet är helt nödvändig för alla. Gör vi inte den så kommer mycket mycket värre saker om några år, säger statsministern i Slovenien.

Det håller också euroländernas finansministrar med om – åtminstone enligt irländske mötesordföranden Paschal Donohoe.

Den gröna omställningen är inte problemet – den är en del av lösningen, sade Donohoe efter eurogruppens möte i måndags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.