A-
A+

England: Tuffare tag mot planstormare

Manchester City firar titeln med supportrar på innerplan. Arkivbild.
Manchester City firar titeln med supportrar på innerplan. Arkivbild.
FotbollTT-NTB

Alla som olovligt beträder planen kommer från och med nästa säsong att stängas av från sina klubbars arenor. Engelska fotbollsförbundet och ligorna är överens om att skärpa reglerna kring planstormning.

Annons

Annons

Till följd av fjolårssäsongens avslutning där flera fall av planstormningar resulterade i attacker mot spelare tar nu engelska fotbollsförbundet, FA, högstaligan Premier League och ligasystemet English Football League till åtgärder.

Alla som beträder gräsplanen, som inte har där att göra, kommer från och med nästa säsong att bestraffas och automatiskt polisanmälas. I fall personen är minderårig kan straffet innefatta föräldrarna.

FA har inte meddelat hur länge en avstängning kan vara.

Klubbar kan bestraffas

"Om vi inte kollektivt agerar kommer det bara vara en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad, eller värre", säger Premier Leagues vd Richard Masters i ett uttalande på FA:s hemsida.

Att planstorma har sedan 31 år tillbaka varit olagligt men har generellt sett blivit översett när det gäller firanden – nu är det ett minne blott.

Bestraffningarna innefattar även användandet av pyroteknik, inkastande av föremål och droganvändning. Sanktioner mot klubbar vars supportrar planstormar skärps.

Annons

Annons

Robin Olsen attackerad

"Fotbollsarenor måste vara en säker plats för alla. Det vi såg i slutet av förra säsongen var helt oacceptabelt och satte människor i fara", säger FA:s vd Mark Bullingham i ett uttalande.

I den sista omgången av fjolårssäsongen mellan Aston Villa och Manchester City, en match där de sistnämnda säkrade ligatiteln, stormade City-supportrar planen och flera av dem attackerade svenske landslagsmålvakten Robin Olsen.

I semifinalens playoff till Premier League mellan Nottingham Forest och Sheffield United skallades Sheffields lagkapten Billy Sharp av en inrusande supporter så pass hårt att han behövde stygn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.