A-
A+

Enorm oljekatastrof hotar Röda havet

Satellitbild på oljefartyget. Arkivbild.
Satellitbild på oljefartyget. Arkivbild.
JemenTT

Ett rostigt oljefartyg kontrollerat av stridande Huthirebeller riskerar att orsaka ett historiskt stort oljeläckage, som skulle beröva miljoner människor rent vatten.

Annons

Annons

Sju kilometer från Jemens kust ligger oljefartyget FSO Safer. Fartyget kontrolleras av Huthirebeller, en stridande part i Jemenkonflikten, och har inte underhållits sedan 2015.

I en studie publicerad i tidskriften Nature sustainability varnar forskare för ett troligt oljeläckage med förödande konsekvenser till följd av försummelsen.

"Med nio miljoner människor som förlorar tillgång till rent vatten och sju miljoner som går miste om matförsörjning kan vi vänta oss mängder av dödsfall genom svält, uttorkning och vattenrelaterade sjukdomar, som skulle gå att förhindra.", säger Benjamin Huynh, en av forskarna bakom rapporten, till Al Jazeera.

Fartyget innehåller över 1,1 miljoner fat olja, vilket är fyra gånger så mycket som den mängd olja som läckte under vad som beskrivs som världens mest miljöfarliga oljeläcka, Exxon Valdez-katastrofen 1989.

Risken för katastrof kan undvikas genom att lasta av oljan, föreslår studien.

Trots tidigare varningar som utfärdats av bland andra FN:s säkerhetsråd så har Huthirebellerna nekat till att låta fartyget undersökas.

Enligt Huynh har frågan blivit så pass politiskt laddad att risken för lidande bland miljoner människor antingen ignoreras, eller utnyttjas för att plocka politiska poänger.

"Faktumet att Safer fortfarande utgör ett hot talar för att parterna inte tar det här på allvar"; säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.