A-
A+

Ensamhet vanligast bland unga och de äldsta

Det är inte ovanligt att känna besvär över ensamhet. Arkivbild.
Det är inte ovanligt att känna besvär över ensamhet. Arkivbild.
HälsaTT

Unga vuxna och de allra äldsta.

De är de som i störst utsträckning lider av ensamhet och isolering, enligt Folkhälsomyndighetens (FHM) nationella undersökning.

Annons

Annons

I undersökningen – där strax under 17 000 personer över 16 år har svarat på ett stort antal hälsorelaterade frågor – har 23 procent angett att de besväras av ensamhet och isolering.

Tittar man noggrannare på siffrorna ser man att problemet är större i vissa åldersgrupper. En av tre unga vuxna, i åldrarna 16–29 år, uppger att de har besvär av ensamhet och isolering.

Bland de som är 85 år eller äldre är det drygt var tredje som upplever besvär av ensamhet. Inom den åldersgruppen är det vanligare att kvinnor (där 40 procent uppger besvär) lider av det än män (30 procent).

"Fler kvinnor i de äldre åldersgrupperna känner sig ensamma och isolerade. Ensamhet är också vanligare bland personer som har en lägre inkomst och bland dem som inte yrkesarbetar", säger Sara Fritzell, utredare på FHM, i ett pressmeddelande.

Den nationella undersökningen, som kallas "Hälsa på lika villkor", genomförs vartannat år. Det är första gången som frågorna om ensamhet och isolering ställs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.