A-
A+

Ensamt liv för läkaren som avslöjade bin Ladin

al-Qaidaledaren Usama bin Ladin spårades till det här huset i Abbottabad i Pakistan. Läkaren som hjälpte CIA att hitta honom sitter fortfarande fängslad. Arkivbild.
al-Qaidaledaren Usama bin Ladin spårades till det här huset i Abbottabad i Pakistan. Läkaren som hjälpte CIA att hitta honom sitter fortfarande fängslad. Arkivbild.
PakistanTT-AFP

Han är brännmärkt som förrädare i Pakistan men hyllas som en hjälte i USA. Läkaren Shakil Afridi har fått betala ett högt pris för att han var med och hittade al-Qaidaledaren Usama bin Ladin för tio år sedan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Shakil Afridi hålls isolerade i pakistanskt fängelse. Arkivbild.
Shakil Afridi hålls isolerade i pakistanskt fängelse. Arkivbild.

Det har gått ett årtionde sedan amerikanska specialsoldater dödade Usama bin Ladin i en räd mot ett hus i Abbottabad i Pakistan. Men inget tyder på att läkaren som hjälpte CIA att hitta al-Qaidaledaren snart kommer att släppas fri av pakistanska myndigheter.

Shakil Afridi sitter isolerad i fängelset Sahiwal i Punjabprovinsen. Där räknar han dagarna, utan att riktigt kunna skilja dem från varandra.

Nu hålls han kvar i fängelse bara för att alla pakistanier ska lära sig att inte samarbeta med en västerländsk underrättelsetjänst, säger Husain Haqqani, som var Pakistans ambassadör i Washington för tio år sedan.
Istället för att erkänna omständigheterna kring bin Ladins närvaro i Pakistan har myndigheterna gjort Afridi till syndabock.

Lever isolerad

Med hjälp av läkarens bror och advokat har nyhetsbyrån AFP pusslat ihop en bild av Afridis situation i fängelset. Han får inte tala med några andra än sin familj och sina juridiska ombud.

För att få motion rör sig Afridi runt i sin cell som är omkring 2 gånger 2,5 meter stor och ibland gör han någon armhävning. Han har ett exemplar av Koranen men tillåts inte att läsa några andra böcker. Ett par gånger i veckan får han raka sig i närvaro av en vakt, men kontakt med andra fångar är strängt förbjudet.

Familjemedlemmar får hälsa på två gånger i månaden. Men besöket sker bakom galler och de får inte tala på sitt modersmål pashto.

Fängelsemyndigheterna har sagt åt oss att vi inte får diskutera politik eller prata om situationen i fängelset, säger läkarens bror Jamil Afridi.
Han får inte använda mobiltelefon, läsa en tidning eller en bok. Han lever isolerad.

Annons

Annons

Vaccination som täckmantel

Läkaren sågs som en perfekt tillgång för CIA när spionbyrån fick upp ögonen för bin Ladins misstänkta tillhåll i Abbottabad. Amerikanerna behövde bevis för att bin Ladin verkligen befann sig i huset, så de bad Afridi att inleda en vaccinationskampanj i hopp om att han skulle få med sig ett dna-prov.

Hur mycket Afridi egentligen hjälpte till när det gäller identifieringen av al-Qaidaledaren är oklart. Men läkaren greps av myndigheterna några veckor efter den dödliga räden.

Afridi befanns aldrig skyldig för något som hade med tillslaget att göra, men dömdes till 33 års fängelse för förräderi och kopplingar till en militant grupp. Senare kortades straffet till tio år, men han har haft problem med rättshjälp och förseningar av överklaganden.

"Högsta priset"

Flera amerikanska regeringar har protesterat mot att Afridi fortfarande hålls fängslad. Fångutbyte har förts på tal men någon överenskommelse för att få honom fri har aldrig blivit verklighet.

Afridi har betalat det högsta priset, säger Michael Kugelman, biträdande Sydasienchef på tankesmedjan Wilson Center.
(USA:s) tillbakadragande från Afghanistan, och de nedgraderade relationer med Pakistan som det kan komma att innebära, tyder på att Afridi inte kommer att vara en lika het fråga som tidigare.

Och i Pakistan väcker inte läkarens situation särskilt mycket sympatier.

Att jobba för en utländsk underrättelsetjänst är ett av de mest oförlåtliga brotten, säger Asad Durrani, tidigare chef för Pakistans spionbyrå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?