A-
A+

Erfaren politiker utmanar DeSantis i Florida

Demokraternas guvernörskandidat Charlie Crist talar efter att ha vunnit primärvalet i Florida.
Demokraternas guvernörskandidat Charlie Crist talar efter att ha vunnit primärvalet i Florida.
USATT

Demokraterna har valt den erfarne Charlie Crist att utmana republikanernas kandidat, sittande guvernör Ron DeSantis, i Florida i höst. En svår uppgift, då DeSantis samlar stort stöd i delstaten.

Annons

Annons

Charlie Crist vann över sin demokratiska motståndare Nikki Fried, som hade siktet på att bli Floridas första kvinnliga guvernör, med drygt 59 procent av rösterna mot Frieds 35.

Det blir inte lätt för Crist att samla stöd nog för att övertyga väljare i delstaten om att Florida behöver en ny guvernör. DeSantis, en kontroversiell politiker på högerkanten som ses som den republikan som har störst chans att utmana Donald Trump om presidentkandidaturen, kan peka på en stark ekonomi, en växande turism och att fler flyttar till Florida än till någon annan delstat i USA. Antalet registrerade republikanska väljare är dessutom nu högre än antalet demokratiska, rapporterar CNN.

Crist argumenterar för att långt ifrån alla dragit nytta av utvecklingen, som också innebär bland annat kraftigt stigande bostadspriser, och att Florida behöver en ny riktning.

Crist, en tidigare republikansk politiker som innehaft guvernörsposten i Florida men bytt parti, kan kanske även plocka röster hos dem som är trötta på DeSantis höga tonläge och de som oroas av skärpningar av abortlagen och inskränkningar av hbtq-rättigheter som genomförts i delstaten under DeSantis tid som guvernör.

Efter tisdagens primärval i Florida står det även klart att demokraten Val Demings, tidigare polischef i Orlando, utmanar Marco Rubio om posten till senaten. Republikanerna räknar med att valet blir en enkel match, men Demings har samlat mer finansiellt stöd än Rubio och klättrar i opinionsmätningarna, skriver USA Today.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.