A-
A+

Ericsson får miljardböter i USA

Ericsson ska betala miljardböter i USA. Arkivbild.
Ericsson ska betala miljardböter i USA. Arkivbild.
EkonomiTT

Ericsson är överens med USA:s justitiedepartement att telekombolaget ska betala motsvarande 2,2 miljarder kronor i böter relaterat till en muthärva i Irak.

Annons

Annons

Ericsson bötfälls för att ha brutit mot ett avtal med USA:s justitiedepartement (DOJ).

Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att man gjort sig skyldig till omfattande korruption i Irak. Men bolaget kommunicerade ut innehållet i rapporten först i februari i fjol efter det att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar.

I och med att man inte direkt berättade om korruptionen bröt företaget mot ett avtal mellan DOJ och Ericsson från 2019. Ericsson hade då under flera år utretts för korruptionsbrott i olika länder och i DOJ-avtalet erkände företaget sig skyldigt till flera åtalspunkter.

Ericsson hade inför bokslutet i januari flaggat för att man sätter av 2,3 miljarder kronor för att täcka de befarade USA-böterna. Beloppet var mindre än befarat, vilket då gav ett lyft för Ericsson-aktien.

Irakaffären utreds fortfarande.

"Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet", säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.