Ericsson överraskar: Inte sett något liknande

Ericsson släppte sin delårsrapport under onsdagen. Arkivbild.
Ericsson släppte sin delårsrapport under onsdagen. Arkivbild.
EkonomiTT

Ericssons delårsrapport var över förväntningarna. Den kraftigt förbättrade bruttomarginalen förvånar analytikern Daniel Djurberg.

Jag har följt bolaget i över tio år och har inte sett något liknande, säger Djurberg.

Annons

Annons

Telekombolaget Ericsson vände fjolårets förlust till vinst under tredje kvartalet och levererade ett bättre resultat än väntat.

Det är en styrkeposition från affärsområdet Networks som visar både god tillväxt och mycket stark bruttomarginal som drivs av en positiv produktmix i och med hög andel mjukvara i försäljningen. Det gör att man kommer in kraftigt över förväntansbilden på bruttomarginalen för Networks och för hela bolaget, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker vid Svenska Handelsbanken.
Jag har följt bolaget i över tio år och har inte sett något liknande. Det tyder på att man tagit marknadsandelar, säger han.

Det förvånansvärt starka resultatet beror i huvudsak på att Ericsson växer starkt i Kina, Japan och Sydkorea samtidigt som Nordamerika har fortsatt hög aktivitet, enligt Djurberg.

Det smäller till helt enkelt.

Ericssons stora andel i Kina och att deras 5G-kontrakt i landet har utvecklats enligt plan har bidragit till det positiva resultatet, skriver företaget i sin rapport, och tillägger att man väntar sig ytterligare förbättring.

Man har haft en bra produktportfölj som går att uppgradera mjukvarumässigt. Ericsson har rullat ut 4G-stationer som går att uppgradera till 5G. De sätts igång med mjukvara för att köra 5G och då får Ericsson stora mjukvaruintäkter, säger Djurberg.

Kan påverkas negativt

TT: Hur påverkar beskedet att Huawei och ZTP portas från den svenska marknaden Ericssons verksamhet i Kina?

Ericsson har redan rullat ut ett stort antal basstationer på 5G i Kina och det skulle bli kostsamt att byta ut Ericsson som leverantör. Men det kan komma att påverka relationen och därmed framtida kontrakt potentiellt negativt. Men man kan bara spekulera i hur och om.
Det var uppenbart inte någon positiv nyhet för Ericsson, säger Daniel Djurberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons