A-
A+

Ericssonchefen om sin skyhöga lön

Ericssons vd Börje Ekholm svarar på frågor om sin lön.
Ericssons vd Börje Ekholm svarar på frågor om sin lön.
EkonomiTT

Han tjänade över 100 miljoner kronor i fjol. Nu svarar Ericssonchefen Börje Ekholm på hur han ser på den rekordhöga ersättningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bonusprogrammen slog i taket. Börje Ekholms ersättningar som vd för Ericsson hamnade på en skyhög nivå. Den fasta lönen ökade med 1,4 miljoner till 17,7 miljoner kronor.

Men det är bonusen från de rörliga aktieprogrammen som sticker ut, 78,5 miljoner kronor. Inklusive pensionsavsättningar och andra löneförmåner landade totalersättningen för Börje Ekholm i fjol på 106 miljoner kronor. Han gick inte lottlös året före det heller – drygt 97 miljoner kronor blev det då, enligt bolagets ersättningsrapport som släpptes i samband med bolagsstämman.

Rekord

Vid kvartalsrapporten frågar TT hur han ser på sin lön, som närmast får betraktas som svenskt rekord. Halvbrittiska Astra Zenecas vd, fransmannen Pascal Soriot, tävlar i en annan liga och toppar bland börsbolagen noterade i Sverige. Han fick 177 miljoner kronor 2020, men han är alltså inte svensk.

Jag vet att jag har en väldigt hög lön, jag har respekt för det. Jag tjänar mer än vad jag någonsin trott att jag skulle göra, säger Ekholm.
Men det är en ersättning jag kan försvara med det arbete vi har gjort och den värdeökning vi har givit aktieägarna.

Ändå förstår han att diskussionerna om bonusar och löner uppstår. Fast han tycker att de är svåra, säger han.

Annons

Annons

Moralisk diskussion

Det är någonstans en moralisk diskussion, om det är moraliskt att ta emot pengarna och den är ju omöjlig att diskutera med sakliga argument. Man måste ha respekt för att den är svår att prata om. Att kommentera sin egen ersättning är alltid svårt, därför att du inte sätter den själv.
Min ersättning är väldigt starkt kopplad till aktiekursutvecklingen. Om det är bra eller dåligt, det får kanske andra fundera på.

Aktiekursen har stigit och resultaten likaså under hans tid som högste chef. Och i grunden gillar han idén om att man kan tjäna mer om det går bra.

Betyder det att jag bara jobbar för pengarna? Nej, så är det inte. Då skulle jag gjort något helt annat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr