Eriksson: "Kväver svensk evenemangsidrott"

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson (till vänster) anser att inreseförbudet kväver svensk evenemangsidrott. Arkivbild.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson (till vänster) anser att inreseförbudet kväver svensk evenemangsidrott. Arkivbild.
SportTT

Inreseförbudet för icke EU-medborgare fortsätter att irritera och oroa idrottsrörelsen.

Jag märker internationellt att oron sprider sig. Frågan blir: "Kan man lita på Sverige?", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson efter ett möte med idrottsministern.

Annons

Annons

Björn Eriksson träffade idrottsminister Amanda Lind (MP) under tisdagen.

Det var ett bra möte. Men dagens system och lagstiftning är inte vettigt, säger Eriksson.

RF vill att regeringen gör ett undantag för elitidrottare när det gäller inreseförbudet för icke EU-medborgare, vilket exempelvis Finland gjort.

Därför kan Kontiolahti arrangera världscuppremiären i skidskytte i november medan Östersund blivit av med en deltävling.

Om ett undantag skulle utebli kan världscuptävlingarna i skidor i Falun och Ulricehamn komma att ställas in. Även konståknings-VM i slutet av mars är i fara.

Inrikesministern Mikael Damberg (S) har flera gånger hänvisat till EU-lagstiftningen.

Vi har stått väldigt lojala till regeringen i publikfrågan. Men man kväver svensk evenemangsidrott i och med inreseförbudet, det måste komma ett undantag, säger Eriksson.
Varför gör man så här när det inte har någon som helst betydelse för pandemibekämpningen? När jag pratar med Folkhälsomyndigheten förstår de inte heller.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons