A-
A+

Eriksson: "Skulle aldrig säga att vi är favoriter"

Magdalena Eriksson under tisdagens pressträff vid den svenska EM-basen Carden Park, Chester.
Magdalena Eriksson under tisdagens pressträff vid den svenska EM-basen Carden Park, Chester.
FotbollChester, TT:s utsända

När allvaret stundar är det svenska guldsnacket plötsligt som bortblåst.

Ska man tro Magdalena Eriksson är Sverige inte ens favorit i EM-kvartsfinalen mot skrällaget Belgien.

Vi skulle nog aldrig någonsin säga att vi är favoriter, säger Chelseabacken.

Annons

Annons

Det är ett på många sätt överraskande citat från den svenska mittbacken. Inte bara för att fredagens kvartsfinalmotståndare Belgien, plats 19 på världsrankningen, aldrig tidigare spelat en slutspelsmatch i ett stort mästerskap.

Snarare är det häpnadsväckande med tanke på att de svenska spelarna inför turneringen i princip unisont pratat om EM-guld som det självklara målet.

Men trots den nästan 40-gradiga värmen i presstältet intill spelarhotellet Carden Park verkar det inte handla om solsting. Kanske vill Magdalena Eriksson bara tona ner de högt ställda förväntningarna något.

"Waste of time"

Man kan snacka om favoriter, men jag tycker inte att det är en relevant sak att prata om. Vad är en favorit?, säger Eriksson.
Det tjänar ingenting till att se sig som favorit. Vi har krav på oss, vi vill spela på ett visst sätt och gör vi det så vet vi att vi har stor chans att vinna matchen. Men att gå runt och se sig själv som favorit inför en match, det är bara ”waste of time".

Belgien blir en ny bekantskap för de flesta svenska spelarna. När länderna senast möttes, i en VM-kvalmatch 2009, fanns bara backen Linda Sembrant, mittfältaren Caroline Seger och målvakten Hedvig Lindahl med från den nuvarande EM-truppen.

Det är ett lag som vi kanske inte har superbra koll på, medger Fridolina Rolfö.

Annons

Annons

Ingen risk för underskattning

Barcelonastjärnan är imponerad över att Belgien tog sig vidare från grupp D, på bekostnad av Italien och Island.

- Det säger bara hur bra de har gjort det. Jag tror inte alla ni här hade tippat på att de skulle gå vidare. Det visar på att de är i bra form, har gjort bra matcher och presterat på hög nivå. Vi behöver se upp, säger Rolfö.

Till skillnad från Magdalena Eriksson förstår hon dock att Sverige får gälla som klar favorit.

- Det är någonting vi får lära oss hantera. Vi har gått in med en approach där vi vill nå långt och då måste vi visa det också. Jag tror att en sådan här match mot Belgien är att vi på förhand förväntas vinna. Nu blir det upp till bevis, vill vi vara med och tampas om medaljer så krävs det att vi vinner, säger Rolfö.

Underskattning ska ändå inte behöva bli ett problem.

- Från eget perspektiv är det svårt att underskatta någon när man kommer till kvarten. Det finns inga dåliga lag. Belgien har verkligen överraskat och lyckades ändå komma tvåa i en svår grupp. Underskattning finns inte.

Hyllar kollektivet

I det belgiska laget sticker rutinerade anfallaren Tessa Wullaert ut. 29-åringen har tidigare spelat i europeiska toppklubbar som Wolfsburg och Manchester City, och blir viktig att ha koll på, säger Magdalena Eriksson.

Hon spelade för Manchester City ett tag när jag var i Chelsea. Hon är en svår spelare att möta, för hon är bra på väldigt mycket. Hon är bra med bollen, tekniskt och att sätta upp sina medspelare och hon är också bra i djupled, hon är snabb och löpvillig. Hon är en mångsidig spelare som är väldigt viktig för Belgien, säger Eriksson.

Men det är inte den individuella skickligheten som Sverige behöver se upp mest med, lägger hon till.

De spelar otroligt bra ihop som lag, och många får ut mycket av sig själva i det laget. Så jag tror inte att vi ska snöa in oss på en spelare, jag tror att det är Belgiens kollektiv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.