A-
A+

"Erkännande beror på talibanernas agerande"

Talibanerna är terrorstämplade i Ryssland men en delegation för extremiströrelsen besökte i juli Moskva, då bilden togs.
Talibanerna är terrorstämplade i Ryssland men en delegation för extremiströrelsen besökte i juli Moskva, då bilden togs.
Afghanistan/RysslandTT-AFP-Interfax

Rysslands Afghanistanambassadör möter företrädare för talibanerna i Kabul på tisdagen. Men Moskva har ingen brådska att erkänna talibanstyret, som nu lagt Afghanistan under sig.

Annons

Annons

Erkännande eller icke-erkännande avgörs av hur det nya styret agerar, säger Zamir Kabulov, presidentrådgivare när det gäller Afghanistan och avdelningschef vid ryska UD, enligt nyhetsbyrån Interfax.
Vi kommer noggrant att följa hur ansvarsfullt de leder landet den närmaste framtiden.

Kabulov, som lät sig intervjuas av radiostationen Moskvas Eko, sade också att han inte fruktar att talibanerna kommer att bli som jihadiströrelsen IS.

Talibanerna, som är terrorstämplade i Ryssland, har lovat Moskva att bygga ett civiliserat Afghanistan, "fritt från terrorism och knark", enligt landets ambassadör i Kabul, Dmitrij Zjirnov. Extremiströrelsen ska även ha gett Ryssland löften om att "iaktta mänskliga rättigheter" och skapa goda relationer med omvärlden.

Låt oss hoppas de håller sina löften, säger Zjirnov till tv-kanalen Rossija 24.

Dessutom vaktar talibanerna nu området kring Rysslands Afghanistanambassad – som till skillnad från västerländska beskickningar i Kabul inte evakueras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!