A-
A+

Ersättningar kvar på pandeminivå

Försäkringskassan beräknar att man kommer betala ut lika mycket ersättning i år som under pandemiåret 2020. Arkivbild.
Försäkringskassan beräknar att man kommer betala ut lika mycket ersättning i år som under pandemiåret 2020. Arkivbild.
EkonomiTT

Försäkringskassan räknar med att betala ut ungefär lika mycket pengar i ersättning i år som under pandemiåret. De pandemirelaterade ersättningarna väger fortsatt tungt.

Annons

Annons

Av den prognos som myndigheten lämnar över till regeringen under måndagen framgår att den kommer att betala ut 236 miljarder kronor totalt inom ramen för socialförsäkringen i år.

Sjukpenningen beräknas kosta staten mer i år än förra året – inte som en direkt konsekvens av pandemin, men för att många har kunnat använda det undantag som infördes vid bedömning av arbetsförmåga när vanlig sjukvård har skjutits fram.

Fler vårdnadshavare har vabbat för sina barn i år än under motsvarande period förra året, vilket innebär att de utgifterna är högre. Detta misstänker man har med förändrade förskolerutiner och RS-viruset att göra.

Därtill har gravida räknats som en riskgrupp för covid-19, vilket har inneburit att många fler har sökt och fått mer graviditetspenning. Det ser ut att betalas ut mer än dubbelt så mycket av denna i år jämfört med förra året.

På längre sikt beräknas socialförsäkringskostnaderna gå ned något nästa år, för att sedan klättra till nuvarande nivåer igen de kommande två-tre åren till följd av att regeringens föreslagna, mer generösa regler för ersättningar trätt i kraft.

Prognoserna stämmer i stort överens med myndighetens prognoser i april och juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.