A-
A+

Ethan Hawke filmade dotterns drömprojekt

Ethan Hawke får ta emot Stockholm Achievement Award och är i Sverige med dottern Maya Hawke.
Ethan Hawke får ta emot Stockholm Achievement Award och är i Sverige med dottern Maya Hawke.
Stockholms filmfestivalTT

Ethan Hawke får samma pris på Stockholms filmfestival som exfrun Uma Thurman fick 2014 och tar emot det tillsammans med deras gemensamma dotter Maya.

Jag ger det till Maya så kan hon ställa den bredvid Umas, säger han och ler.

Maya Hawke slog igenom i tv-serien 'Stranger things' och spelar nu huvudrollen i 'Wildcat'.
Maya Hawke slog igenom i tv-serien "Stranger things" och spelar nu huvudrollen i "Wildcat".
Maya Hawke med sin mamma, skådespelaren Uma Thurman. Arkivbild.
Maya Hawke med sin mamma, skådespelaren Uma Thurman. Arkivbild.
Jag har ett altare med alla mina föräldrars priser, kontrar Maya Hawke halvt på skämt på presskonferensen under Stockholms filmfestival.

Ethan Hawke är i Sverige , med sin dotter Maya Hawke för att ta emot Stockholm Achievement Award på filmfestivalen för sin film "Wildcat".

Hon spelar huvudrollen i det biografiska dramat om Flannery O'Connor, författaren som är mest känd för sina noveller om vanliga människor på landsbygden i den amerikanska södern.

För svenskättlingen Maya Hawke, ett allt större namn i Hollywood efter genombrottet i tv-serien "Stranger things", är det extra speciellt att få komma till Stockholms filmfestival. Hon berättar entusiastiskt om de svenska traditioner som lever kvar i släkten.

Jag vet inte hur de har förändrats genom generationerna, men på julen har vi risgrynsgröt med mandeln och så firar vi jul redan på julafton, berättar hon.

90-talsikon

Ethan Hawke är relativt ny som filmregissör. Han gjorde sig ett namn som en ung skådespelare med framtiden för sig tack vare filmer som "Döda poeters sällskap", "Alive" och "Reality bites" i början av 1990-talet.

Nu fick han chansen att regissera sin dotter när hon med stigande stjärnstatus i Hollywood letade efter en film att spela huvudrollen i och dessutom producera. Valet föll på en film om Flannery O'Connor, något av ett drömprojekt för Maya Hawke.

För Ethan Hawke var det roligt att få jobba med sin dotter.

De (barnen) kan ju flyga i väg, så det är smickrande när de väljer att komma tillbaka. Det är häftigt, säger han och ler.

"Häftigt att se"

Han fick också se en ny sida av sin dotter.

Det var underbart att få se Maya vara så mogen i sin yrkesroll. Det var häftigt att se henne som en konstnär. Men det var precis det jag förväntade mig av henne, lägger han till.

Filmen är Ethan Hawkes femte som regissör men det är inte hans primära yrke, säger han.

Det viktigaste för mig är skådespeleriet. Det jag kan om regi och manus har jag fått genom att vara skådespelare. När jag var ung fick jag jobba med skickliga manusförfattare och regissörer som fick upp ögonen för mig för vad man kan göra. Men min största kärlek kommer alltid att vara skådespeleriet.

Glad att få vara med

Maya Hawke föddes rakt in i filmbranschen. Hon började som fotomodell och har även gett ut två skivor som artist.

Men det är som skådespelare hon har nått störst framgång. Förutom "Stranger things" kan hon även ses på Netflix i jul i "Maestro", storfilmen om kompositören Leonard Bernstein med Bradley Cooper i huvudrollen.

Efter en drygt 30 år lång karriär säger Ethan Hawke att han är glad över att han fortfarande får vara med och göra filmer. Han drar sig till minnes en konversation han hade med Peter Weir, som regisserade hans genombrottsfilm "Döda poeters sällskap".

Peter Weir sade en gång till mig, "Man vill bara vara med i matchen". Så är det för mig nu. Jag är glad över att jag få vara med i matchen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.