A-
A+

Etiopiens regering: Rebeller inte ett hot

En pojke från Tigray i en tillflyktsort i östra Sudan för flyktingar från den oroliga etiopiska regionen. Bilden är från den 8 december.
En pojke från Tigray i en tillflyktsort i östra Sudan för flyktingar från den oroliga etiopiska regionen. Bilden är från den 8 december.
EtiopienTT-Reuters

Om det blir nödvändigt kan Etiopiens regeringsstyrkor på kort tid återta regionhuvudstaden i det konflikthärjade Tigray, hävdar en talesperson.

Annons

Annons

Det är det första officiella uttalandet från en företrädare för Etiopiens federala regering sedan staden Mekele intogs av tigreanska rebeller tidigare i veckan.

Om det är nödvändigt kan vi enkelt inta Mekele på mindre än tre veckor, hävdar talespersonen Redwan Hussein.

När uppgifter började komma om att tigreanska rebeller gått in i Mekele i måndags utlyste den federala regeringen ett ensidigt eldupphör med omedelbar verkan. I tisdags kallade en talesperson för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) eldupphöret för ett "skämt".

Redwan Hussein beskriver eldupphöret som ett politiskt beslut som fattats "av humanitära skäl". Arméofficeren Bacha Debele fyller i med att man också har dragit sig tillbaka från Mekele för att man behöver förbereda sig för "hot" på andra platser.

TPLF utgör inte längre ett hot, utan vi har ett mer nationellt hot som vi behöver flytta fokus till, säger Debele.

TPLF hade länge stort inflytande i den nationella politiken i Etiopien. Det har dock minskat sedan premiärminister Abiy Ahmed kom till makten 2018. I november förra året beordrade premiärministern en offensiv i Tigray som han beskrev som ett svar på attacker från TPLF mot regeringssoldater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!