A-
A+

Ett år efter krisen: 50 barnmorskor saknas

Jeanette Vinberg, förtroendevald barnmorska för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus, minns förra hösten som en turbulent tid.
Jeanette Vinberg, förtroendevald barnmorska för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus, minns förra hösten som en turbulent tid.
HälsaTT

Ett år efter massuppsägningarna vid ett av landets största sjukhus har läget lugnat ner sig.

Men det saknas fortfarande många barnmorskor och krisen är inte över.

Det kommer att bli turbulent nästa år, säger barnmorskan Jeanette Vinberg på Danderyds sjukhus.

Annons

Annons

Maria Persson, verksamhetschef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.
Maria Persson, verksamhetschef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.
Barnmorskan Jeanette Vinberg är orolig för att det kan bli stökigt på nytt när BB S:t Göran öppnar.
Barnmorskan Jeanette Vinberg är orolig för att det kan bli stökigt på nytt när BB S:t Göran öppnar.
Evelina Lundgren sade upp sig som barnmorska på Danderyds sjukhus. I dag arbetar hon som timanställd sjuksköterska i stället.
Evelina Lundgren sade upp sig som barnmorska på Danderyds sjukhus. I dag arbetar hon som timanställd sjuksköterska i stället.

Den här tiden för ett år sedan kom startskottet för förra höstens stora förlossningskris. Den började i Stockholm, och spred sig sedan över landet.

Den 29 oktober 2021 sade 26 barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus. De skulle följas av ännu fler. Dagen före hade fyra chefer på Södersjukhusets förlossning avsagt sig sina chefsuppdrag.

Den första som lämnade sitt jobb på Danderyds sjukhus var barnmorskan Evelina Lundgren.

Det var så många av de erfarna barnmorskorna som var så nära bristningsgränsen. Av solidaritet kände jag att min uppsägning kanske kunde hjälpa till på något sätt, berättar hon ett år senare.

"Går sönder kroppsligt"

Evelina Lundgren har svårt att hålla tårarna borta. Hon berättar att hon hade velat bli barnmorska sedan hon började studera till sjuksköterska 2010.

Men hon hann bara jobba som det i drygt ett år.

Jag tycker att det är jobbigt. Jättejobbigt. När jag väl blev klar så kändes det som ett hopplöst yrke att orka jobba inom. Det känns som att man går sönder kroppsligt, varje gång man jobbar, säger hon.

Ett år senare ligger Danderyds sjukhus sänkt i ett höstigt dis. I fönstret på förlossningen står svenska träflaggor, redo att ställas på en bricka med smörgåsar och saft till nyblivna föräldrar.

Sjukhuset har ett år av hårt arbete bakom sig. Allt för att försöka förbättra arbetsmiljön och på så sätt behålla, locka tillbaka och rekrytera ny personal.

Under året har kliniken arbetat med ett mentorsprogram, infört nya tjänster för seniora barnmorskor och med att dela upp förlossningen i mindre enheter.

Kliniken har även kommit långt när det gäller att införa arbetssättet en födande per barnmorska.

Annons

Annons

Minskad arbetsbelastning

En stor förändring är fler barnmorskor per arbetspass.

Läget i dag är helt annorlunda jämfört med för ett år sedan. Det är flera barnmorskor som säger att de känner sig mer nöjda, säger Maria Persson, överläkare och verksamhetschef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.
Barnmorskorna har fått en minskad arbetsbelastning. Det gör att de kan ägna sig mer helhjärtat åt den födande kvinnan, till exempel med en barnmorska per födande, fortsätter hon.

Men problemen inom förlossningsvården är inte över.

"Vem är du?"

Under hösten har ungefär 50 barnmorskor saknats på länets förlossningskliniker. På Danderyds sjukhus saknas just nu tio fastanställda barnmorskor på förlossningen.

I stället har man fått ta hjälp av timanställda och bemanningsanställda.

Det har säkert passerat 50 bemanningsbarnmorskor. Ibland på passen har man undrat, vem är du? Men vi som är kvar har en stark sammanhållning, säger Jeanette Vinberg, barnmorska på Danderyds sjukhus och förtroendevald för Vårdförbundet.

Alla barnmorskor som sade upp sig förra hösten fullföljde inte sina uppsägningar.

Politiska löften om mer pengar till förlossningsvården, ett åttapunktsprogram med förbättringsåtgärder och ett löfte om en tidigare öppning av BB S:t Göran gjorde att en del stannade.

Men Evelina Lundgren arbetar i dag inte som barnmorska. Hon är i stället timanställd sjuksköterska på sitt gamla jobb.

Hon vet inte själv riktigt vad som skulle krävas för att hon skulle ta ett jobb som barnmorska på en förlossningsklinik igen. Det är satt på paus, som hon säger.

Men hon nämner en arbetsbelastning som är rimlig, för att hålla både mentalt och fysiskt.

Jag skulle hemskt gärna vilja jobba som barnmorska igen, säger hon.

Laguppställning till våren

Verksamhetschefen Maria Persson säger att det i dag finns ett större lugn på avdelningen.

TT: Tror du att något liknande kan hända på förlossningen på Danderyds sjukhus igen, så här ett år senare?

Inte just nu. Men det kan bli oroliga tider när Region Stockholm ska öppna en sjunde förlossningsklinik och bemanning ska tas från olika håll och kanter. Farhågan är att det kan stöka till det en del, säger Maria Persson.

Hon får medhåll från barnmorskan Jeanette Vinberg.

Vi har en god stämning nu, med lite av en nybyggaranda. Men vilken laguppställning har vi i vår? Hur många går till S:t Göran? Den oron sitter i magen, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.