A-
A+

Ett av fyra coviddödsfall sker nu i Indien

Anhöriga till covidpatienter utanför ett sjukhus i Mumbai (Bombay) i Indien i måndags.
Anhöriga till covidpatienter utanför ett sjukhus i Mumbai (Bombay) i Indien i måndags.
IndienTT-AFP-Reuters

Var fjärde person som dör med covid-19 gör det i Indien, konstaterar världshälsoorganisationen WHO.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Indien står för. . . 46 procent av de globala fallen och 25 procent av de globala dödsfall som rapporterats den senaste veckan", heter det i WHO:s epidemiologiska veckorapport.

Det svåra läget understryks av statistik från New Delhi: Det senaste dygnet har 3 780 personer med covid-19 avlidit i Indien – den högsta dygnssiffran hittills, och detta i ett läge då testkapaciteten har gått ner.

Totalt har över 226 000 människor som drabbats av virussjukdomen dött i jättelandet.

Indien har de senaste månaderna tampats med en intensiv andra våg och en ovanligt smittsam variant av coronaviruset. Totalt har nästan 20,7 miljoner människor testat positivt för covid-19, och smittskyddsexperter varnar för att mörkertalet sannolikt är stort.

Sjukvården går på knäna och Indien har begärt och fått nödhjälp i form av sändningar med syrgas och respiratorer. Dessutom är det problem med tillgång till och distribution av vaccin och tester.

Centralbanken meddelade på onsdagen att motsvarande 50 miljarder kronor görs tillgängliga i form av billiga lån för vaccintillverkare, sjukhus och andra bolag i hälsosektorn. Premiärminister Narendra Modis regering har dock kritiseras hårt för hanteringen av covidkrisen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?