Ett börsår i dur slutade i moll

Stålbolaget SSAB avslutade sin tid på Stockholmsbörsens storbolagslista med flaggan i topp.
Stålbolaget SSAB avslutade sin tid på Stockholmsbörsens storbolagslista med flaggan i topp.
BörsTT

Årets sista handelsdag på Stockholmsbörsen visade minussiffror. Desto bättre blev då börsåret som helhet. OMXS-index steg 12,9 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Börsåret 2020 har varit högst turbulent. Efter årets sista handelsdagen stod breda OMXS-index på minus 0,8 procent.

27 av de 30 storbolagen på OMXS30 backade. SSAB avslutade sin tid på listan med flaggan i topp på onsdagen. Ståljätten steg 0,8 procent och var med det bäst av de 30.

Övriga två som steg var bilsäkerhetsföretaget Autoliv, 0,2 procent och skogsbolaget SCA som klättrade 0,1 procent.

Mest deppigt var det för verkstadsbolaget Atlas Copco som tappade drygt 2 procent.

Ingen vinst

SSAB ersätts nu bland de 30 största av livekasinobolaget Evolution. Ändringen betyder att indexfonder kommer att behöva köpa in sig i Evolution i stället för SSAB och därmed också har kunnat sälja av innehav i stålbolaget.

Evolution i sin tur steg 1,5 procent.

Astra Zeneca aktie sjönk svagt, 0,1 procent, efter att under dagen ha meddelat att bolagets covid 19-vaccin fått ett så kallat nödgodkännande i Storbritannien.

Bolaget har samtidigt varit tydligt med att det i ett inledande skede av vaccinproduktionen inte avser att göra någon vinst på vaccinet.

För Stockholmsbörsen har 2020 pendlat från katastrofalt till att ändå sluta rejält plus.

Annons

Annons

Snabb återhämtning

När coronapandemin bröt ut i våras rasade börsen i takt med utvecklingen runtom i världen. Återhämtningen har sedan kommit snabbare än vad många vågat förväntat sig och under slutet av året har i stället högstanoteringar noterats för såväl Stockholmsbörsen som på olika index i New York.

Runtom i Europa var utveckling precis som i Stockholm nedåtgående. Dax-index på Frankfurtbörsen stängde ned 0,3 procent. I London backade FTSE100-index med 0,7 procent medan Parisbörsens CAC40-index föll 0,2 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons