-
+

Ett covid-fall i Australien – delstat stängs ned

Fyra av fem invånare i Western Australia omfattas av lockdown. Arkivbild på Cable Beach vid staden Broome.
Fyra av fem invånare i Western Australia omfattas av lockdown. Arkivbild på Cable Beach vid staden Broome.
AustralienTT-Reuters

Akut lockdown har beordrats i storstaden Perth, efter Australiens första nya inrikesfall av covid-19 på två veckor. Skolbarnen får en veckas extra sommarlov.

Annons

Annons

Från söndagen till på fredag får de 2 miljoner invånarna i Perth bara lämna hemmet med giltiga skäl, exempelvis arbete eller för att handla. Skolornas sommarlov, som egentligen skulle sluta nu, förlängs med en vecka, och restauranger och biografer stängs.

Orsaken är ett enda fall av covid-19, en säkerhetsvakt som testade positivt i lördags. Det är det första fallet av smitta överförd i Australien på två veckor, och det första i Perth på tio månader.

Vakten har jobbat på ett karantänhotell, där inresande till Australien är tvungna att bo isolerade innan de får komma ut i samhället. På dessa hotell förekommer fortfarande regelbundna covid-fall, men de är alltså importerade.

Perth är den dominerande staden i Australiens till ytan största delstat, Western Australia. Fyra av fem invånare i delstaten, som är sex gånger så stor som Sverige, omfattas av nedstängningen.

Jag förstår att för många delstatsbor kommer detta som en chock, säger delstatens premiärminister Mark McGowan.

Men han manar alla att följa reglerna.

Vi får inte glömma hur snabbt detta virus sprider sig, eller förödelsen det kan orsaka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss