A-
A+

Ett nytt fall – hela Nya Zeeland stängs

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern får en dos av Pfizers vaccin i juni.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern får en dos av Pfizers vaccin i juni.
Nya ZeelandTT

För första gången sedan i februari har ett nytt fall av covid-19 konstaterats i Nya Zeeland. Den smittade personen innebär att hela landet tvingas in i lockdown, meddelar premiärministern.

Annons

Annons

Nya Zeeland trodde sig kanske ha utrotat smittan inom landet sedan de senaste fallen i början av året. De smittofall som kommit inresande från utlandet har fångats av karantänsystemet, viruset har inte nått ut i samhället.

Men nu har en person i Auckland bekräftats smittad utan att det gått att hitta kopplingar till utlandet. Det sätter skräck i landet, som hittills bara vaccinerat omkring 20 procent av den vuxna befolkningen.

Detta enda fall innebär att hela landet går upp i beredskapsnivå 4, meddelar premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens. Det är den högsta pandeminivån, och innebär "lockdown" av hela samhället.

Bland kriterierna för nivå 4 finns egentligen att "intensiv smittspridning pågår i samhället", men Ardern hänvisar till att den muterade deltavarianten av viruset sars-cov-2 är en "game changer".

Vi får bara en chans, säger hon.

Nivå 4 innebär bland annat att alla ska stanna hemma "i sin bubbla", och bara ut gå för att uträtta nödvändiga ärenden som att handla mat. Skolor och annan allmän verksamhet stängs.

I Auckland-området ska åtgärden gälla i sju dygn, medan resten av landet kommer undan med tre dygn – åtminstone till att börja med.

Landet har bara registrerat omkring 2 500 smittade och 26 dödsfall relaterade till covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!