Ett olycksoffer identifierat i Indonesien

Dykare bärgar delar av flygplansvraket som störtade i närheten av Indonesiens huvudstad Jakarta i lördags.
Dykare bärgar delar av flygplansvraket som störtade i närheten av Indonesiens huvudstad Jakarta i lördags.
IndonesienTT-Reuters

Flygplanet som störtade i havet utanför Jakarta i lördags var sannolikt intakt och bröts sönder först när det träffade vattenytan.

Ett dödsoffer identifierades på måndagen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det rör sig om en man i kabinpersonalen som blev 29 år. Hans identitet fastställdes enligt polisen med fingeravtryck.

På havsbotten fortsatte dykare att samla ihop mänskliga kvarlevor, personliga ägodelar och flygplansdelar så länge det var dagsljus.

Söklaget har avgränsat ett vrakområde där man med hjälp av ett fjärrstyrd robot hoppas kunna lokalisera och bärga flygplanets svarta lådor. Förhoppningen är att informationen som de innehåller, inspelningar från cockpit och flygdata, ska göra det möjligt att förstå vad som hände när planet kraschade.

Söker svaret

Det finns så mycket vrakspillror där nere och vi har bara lyft bort några få delar. Förhoppningsvis kan vi hitta lådorna när vi fått bort mer, säger marinbefälet Yudo Margono

Det väntas ta tre dagar att få ut informationen från lådorna sedan de bärgats, enligt Indonesiens nationella transportsäkerhetsnämnd (KNKT) som inte finner det troligt att planet exploderade i luften.

Vi kan inte säga det med säkerhet, men vrakdelarna är spridda över ett område som inte är allt för stort. Om det hade exploderat i luften skulle vrakdelarna ha varit utspridda över ett större område, säger haveriutredaren Nurcahyo Utomo.

Annons

Annons

Dåligt rykte

62 personer, varav 10 barn, fanns ombord när Boeing-planet från indonesiska Sriwijaya Air störtdök till synes oförklarligt fyra minuter efter att ha lyft från Jakarta i lördags.

Det var på väg mot Pontianak på Borneo. Alla ombord var indoneser enligt myndigheterna.

Flygsäkerheten i Indonesien har länge haft dåligt rykte, och under många år var landets flygbolag inte välkomna i EU och USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons