Ett steg närmare mildrad argentinsk abortlag

Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires.
Aborträttsaktivister väntar på resultatet efter omröstningen i parlamentets underhus i Buenos Aires.
ArgentinaTT-AFP

De argentinska kvinnorättskämparna är ett steg närmare seger. Det nya lagförslaget, som nu röstats igenom i parlamentets underhus, tillåter abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Omröstningen blev jämn: 131 ja mot 117 nej.

Beskedet möttes av jubel från de tusentals unga argentinare i gröna sjalar – symbolen för landets aborträttsrörelse – som hade tillbringat natten utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires i väntan på resultatet från omröstningen.

Den nuvarande lagen från 1921 tillåter endast abort i fall där kvinnans hälsa är i allvarlig fara eller när hon har våldtagits. Abortfrågan har länge varit en het potatis i argentinsk politik, som fortfarande är starkt präglad av katolska ideal.

Jag är katolik, men jag måste lagstifta för alla. Det handlar om en väldigt allvarlig folkhälsofråga, sade mittenvänster-presidenten Alberto Fernández, som stött lagförslaget, i torsdags.

Enligt regeringsstatistik genomförs mellan 370 000 och 520 000 olagliga aborter årligen i Argentina.

Efter underhusets godkännande väntar nu senaten, där en om möjligt ännu jämnare omröstning väntas. För två år sedan tillbakavisades där ett liknande lagförslag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons