A-
A+

EU-basen i Kiev: Ingen fred utan rättvisa

EU:s rådsordförande Charles Michel på presskonferens i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
EU:s rådsordförande Charles Michel på presskonferens i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
UkrainaTT:s korrespondent

EU-basen Charles Michel lovar göra "allt som går" för att hjälpa Ukraina att vinna kriget. Och de ryska krigsförbrytelserna runt Kiev måste bestraffas, säger Michel på blixtvisit i Ukraina.

Annons

Annons

Rådsordföranden kom till Kiev tidigt på onsdagsmorgonen för att främst träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Men det blev också ett besök i Kiev-förorten Borodjanka, skådeplats för brutala övergrepp på civila under Rysslands krig i Ukraina.

"Historien kommer inte att glömma krigsbrotten som har begåtts i Ukraina. Det kommer inte bli någon fred utan rättvisa", skriver Michel på en Twitter.

Enligt lokala myndigheter har 1 200 kroppar hittats i området – hittills.

"Vi står med er"

På en presskonferens efteråt lovar Michel allehanda EU-hjälp till Ukraina.

Ni är inte ensamma. Vi står med er och kommer att göra allt som går för att hjälpa och se till att Ukraina vinner kriget, säger EU-basen.

President Zelenskyj passar samtidigt på att önska sig mer från EU:s sida när det gäller sanktioner mot de styrande i Moskva.

Vi är tacksamma för de fem sanktionspaketen som EU infört. Tyvärr är inte alla delar ännu genomförda. Vi manar till ett fullständigt energiembargo, mot olja och gas, säger presidenten.

På en fråga från en tysk journalist om vad Zelenskyj tycker om att Tysklands regering än så länge inte velat gå med på ett fullständigt energiembargo är han relativt diplomatisk.

Men tack för att ni protesterar på torgen i Berlin och andra ställen! Vi känner att allmänheten i Tyskland stöder oss. Ju mer tryck ni sätter på era ledare, desto svårare blir det för Ryssland, säger Zelenskyj i Kiev.

Annons

Annons

FN-chefen vill mötas

FN:s generalsekreterare António Guterres har bett om möten med både Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin, meddelar en talesperson för FN på onsdagen.

Guterres vill enligt talespersonen träffa presidenterna i deras respektive huvudstäder för att "diskutera skyndsamma steg för att nå fred i Ukraina".

Guterres har bara talat med Zelenskyj i telefon en gång sedan anfallskriget inleddes den 24 februari. Putin har inte svarat på Guterres samtal eller haft någon kontakt med honom över huvud taget, sedan Guterres gjorde klart att invasionen bryter mot FN:s stadgar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.