A-
A+

EU-basen: Sårad och ensam i Ankara

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen upptäcker att stolar bara finns för rådsordförande Charles Michel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid toppmötet i Ankara den 6 april. Arkivbild.
EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen upptäcker att stolar bara finns för rådsordförande Charles Michel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid toppmötet i Ankara den 6 april. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Sårad och ensam – men också skarp i tonen om vikten av att stå upp för jämställdheten.

EU-basen Ursula von der Leyen talar nu ut om "soffskandalen" i Ankara.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bilderna från EU-ledarnas toppmöte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den 6 april är redan klassiska.

En stående Ursula von der Leyen – ordförande i EU-kommissionen – upptäckter förvånat att stolar bara finns till EU:s rådsordförande Charles Michel och president Erdogan. Själv hänvisas hon till en soffa intill.

Jag är ordförande i EU-kommissionen – och som det förväntar jag mig att bli behandlad. Jag kände mig sårad och ensam, som kvinna och som europé, berättar hon nu inför EU-parlamentet i Bryssel.

"Kärnan i vad vi är"

Händelsen döptes snabbt till "sofagate" och har följts av heta diskussioner om huruvida det mest ska ses som en turkisk provokation eller ett klantigt agerande av Michel – som snabbt satte sig trots att kollegan saknade stol.

Ursula von der Leyen är rejält tydlig med att hon ser saken som en jämställdhetsfråga.

Det här handlar om kärnan i vad vi är och de värderingar vår union står på. Det här handlar om hur långt vi fortfarande har kvar innan kvinnor behandlas jämlikt, säger hon i EU-parlamentet.

Annons

Annons

"Kan inte accepteras"

Utan att uttalat anklaga Turkiet för att ha velat nedvärdera henne betonar von der Leyen också vikten av att stå upp för Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor – som Turkiet just dragit sig ur.

Men för att vara trovärdiga kan vi inte bara kritisera andra. Vi måste också agera på hemmaplan. Det finns medlemsstater i EU som inte har undertecknat konventionen och vissa som funderar på att dra sig ur. Det kan inte accepteras, talar kommissionsordföranden.

Kritik mot Michel

Charles Michel har beklagat vad som skedde och hävdar att han och von der Leyen talat ihop sig för att garantera att det aldrig sker igen. Och han bedyrar återigen sitt egna engagemang för jämställdheten.

Kritiken mot honom har varit rejäl, även från de egna partivännerna inom EU-parlamentets liberala partigrupp, RE.

Vi har ögonen på honom. Han gjorde ett misstag som visade hur stort hans manliga ego var. Men det är för långt att gå att kräva hans avgång, säger svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C) på en pressträff via webben.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?