A-
A+

EU-chefen vill att Putin ställs inför rätta

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
UkrainaTT-AP-AFP

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill att Rysslands president Vladimir Putin ställs inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Att Putin förlorar kriget och får ta ansvar för hans agerade, det är viktigt för mig, säger hon till den tyska tidningen Bild.

Annons

Annons

Enligt von der Leyen är det möjligt att Putin en dag ställs inför ICC, då han "i slutändan är ansvarig" för krigsbrotten i Ukraina.

EU-basen konstaterar i intervjun att det inte råder någon tvekan om att krigsbrott har begåtts i Ukraina.

Därför stöder vi insamlingen av bevis.

Internationella brottmålsdomstolen, som har tagit sig an världens allvarligaste brott under de senaste 20 åren, och har sedan en tid tillbaka arbetat med att utreda krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Ukraina.

Ursula von der Leyen besökte under torsdagen Ukrainas huvudstad Kiev och träffade där den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Hon lovade då att Ukraina kommer att få EU:s stöd så länge det behövs.

"Kommer ha era europeiska vänner"

Ursula von der Leyen konstaterade samtidigt att det lidande som det ukrainska folket nu utstår inte går att helt lindra.

Men vi kan säga att ni alltid kommer ha era europeiska vänner vid er sida så länge det behövs, sade hon på en pressträff tillsammans med Zelenskyj.

Under pressträffen lyfte Zelenskyj frågan om att Ukraina vill få tillgång till EU:s inre marknad.

För oss är en brådskande fråga att Ukraina ska få gå med i EU:s inre marknad medan vi är på väg mot ett EU-medlemskap. Jag är säker på att det kommer att hända och det kommer att bli en av vårt lands viktigaste segrar, sade presidenten.

Annons

Annons

Tredje resan till Kiev

Resan till Kiev är von der Leyens tredje sedan Rysslands storskaliga anfallskrig inleddes den 24 februari i år.

Ursula von der Leyen utlovade mer stöd till Ukraina när hon dagen innan besöket i Kiev höll sitt stora tal om läget i unionen. På plats i EU-parlamentet i Strasbourg fanns då även ukrainska presidentfrun Olena Zelenska.

Enligt von der Leyen handlar torsdagens möten om hur EU och Ukraina ska "fortsätta ena våra ekonomier och befolkningar, medan Ukraina närmar sig anslutning" till unionen. Det väntas dock även i de bästa av fall ta flera år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.